zien Nieuws

Pinguïn uit Patagonië vindt tweede thuis in Brazilië

Datum
Auteur
Veerle Witte
Fotograaf
Paul Kiernan/The Wall Street Journal/Youtube

In een klein vissersdorpje in Brazilië ontstond een ongebruikelijke vriendschap: een pinguïn uit Patagonië zwemt ieder jaar zo’n 8.000 kilometer om tijd te spenderen met de gepensioneerde metselaar João Pereira. De twee zijn onafscheidelijk.

Vier jaar geleden vond João een uitgehongerde Magelhaenpinguïn bedekt met olie op een strand nabij Rio de Janeiro. Deze pinguïnsoort paart in het zuiden van Argentinië en Chili en trekt tussen maart en september langs de Braziliaanse kust richting São Paulo. De Braziliaan nam het dier mee naar huis waar hij hem een week lang verzorgde, tot hij weer genoeg was aangesterkt om hem vrij te laten. Maar Dindim – zoals João hem noemt – wilde niet vertrekken: elf maanden lang bleef hij. 

Joao met Dindim. Foto: Paul Kiernan/The Wall Street Journal/Youtube

Op een dag, nadat hij net in de rui was geweest, vertrok Dindim toch. ‘Iedereen zei dat hij nooit meer terug zou komen,’ vertelt João tegen een Braziliaanse nieuwszender, ‘maar een jaar later duikt hij plotseling weer op, evenals alle jaren die volgen.’ 

Dindim komt aan in juni om pas in februari weer te vetrekken richting Patagonië. ‘Ik hou van Dindim alsof het mijn eigen kind is,’ aldus João. En dat Dindim ook van João houdt moge duidelijk zijn, aangezien hij ieder jaar 8.000 kilometer aflegt om acht maanden lang niet meer van João’s zijde te wijken. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten