zien Wereldwijs

Dag van de Doden: een vreugdevolle viering

Datum
Auteur
Myrthe Prins
Fotograaf
Bob Krist

De Mexicaanse viering van Día de los Muertos, ofwel de 'Dag van de Doden', komt voor ons misschien over als een macabere bedoeling. Maar de eeuwenoude traditie, waarbij inheemse culturen en het katholicisme samenkomen, is eigenlijk helemaal niet zo duister en somber als het in eerste instantie lijkt. Het merendeel van de Mexicanen gelooft dat rond deze tijd (op 1 en 2 november) de zielen van hun overleden geliefden terugkeren op aarde – een ideale gelegenheid om te eten, drinken en blij te zijn.

De festiviteiten uiten zich in kleurrijke optochten die, zowel overdag als diep in de nacht, de straten sieren. In huizen, scholen en publieke ruimten worden altaren opgesteld met foto’s van geëerde overledenen, samen met voedsel, drank en persoonlijke bezittingen. Ook de begraafplaatsen komen tot leven met mensen die hun naasten herdenken met kaarsen, bloemen en muziek. Andere populaire offers zijn pan de muerto (zoete broodjes met meringues in de vorm van botten), snoepgoed en schedels van papier-mâché. 

National Geographic-fotograaf Bob Krist filmde de viering van dit unieke culturele evenement in 2013 in de stad Oaxaca. Dit jaar keert hij terug naar Mexico om getuige te zijn van het festival, volgens hem een van de ontroerendste en meest passende manieren om onze overleden naasten te herdenken.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten