Digital Nomad

Veerle Witte 19-02-2015 11:09

Een rebelse puber was ik. 15 jaar, 53 kilo en maatje 34. Snikkend loop ik richting de paspoortcontrole en kijk nog één keer achterom, naar mijn ouders. Ik ga voor elf maanden op uitwisseling naar Brazilië, niet wetende dat ik tien kilo zwaarder terug zal komen dan dat ik vertrek.

Hoewel ik nooit meer teruggekomen ben op mijn oude gewicht, was ik de extra kilo’s in Nederland snel weer kwijt. Bijna als vanzelf. Mijn vriendin Johanna, die tijdens ons uitwisselingsjaar 26 kilo aankwam, raakte al haar bijgekomen gewicht in Nederland binnen drie maanden zelfs volledig kwijt. Tasja, een andere vriendin, die een jaar door Australië rondtrok in een busje met haar vriend en surfboard, kwam ook zo’n tien kilo zwaarder thuis. Het lijkt een veelvoorkomend patroon en ik wil weten wat daarachter zit.

Natuurlijk zijn er de voor de hand liggende verklaringen, zoals een veranderend eetpatroon en emotioneel eetgedrag. Zo had ik vreselijke heimwee tijdens de eerste drie maanden in Brazilië en mijn troost zocht ik in eten: ik had een hele la vol Hershey’s chocoladerepen en rollen Braziliaanse koekjes in mijn kamer, waar ik me op stortte zodra ik me weer verdrietig en alleen voelde. Ook zat ik samen met mijn uitwisselingsvrienden regelmatig gezellig aan een stuk chocoladetaart, lemon pie of andere Braziliaanse zoetigheden. Op zich niet heel raar dus dat ik na een paar maanden zelf leek op een Braziliaans bonbonnetje.

Maar tijdens mijn uitwisselingsjaar hoorde ik nog een andere verklaring, waarvan ik me altijd heb afgevraagd of er een kern van waarheid in zit: namelijk dat je lichaam een vetlaag creëert om je te beschermen op het moment dat je je bevindt in een ‘onveilige’ omgeving. Wanneer mensen in Nederland mij wezen op mijn bijgekomen kilootjes, was dit mijn favoriete excuus. Als ik deze theorie echter voorleg aan voedingsdeskundige Martijn Katan van de VU moet hij hartelijk lachen. ‘Nee, daar zit geen enkele kern van waarheid in,’ zegt hij. Een vetlaag krijg je simpelweg omdat je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Het is een mooi verhaal, maar als jij tien kilo bent aangekomen in Brazilië, dan heb je gewoon meer gegeten dan dat je bewogen hebt.’

Gewichtstoename bij mensen die naar het buitenland verhuizen, blijkt echter wel een bekend fenomeen zijn. ‘Sowieso komen de meeste studenten in het eerste jaar van hun studie aan in gewicht als ze verhuizen uit het ouderlijk huis,’ aldus overgewichtspecialist Jaap Seidell. In de Verenigde Staten heet dit de freshman 15: de 15 pond die eerstejaars gemiddeld zouden aankomen. ‘Het effect is in werkelijkheid niet altijd zo groot maar toch aanzienlijk. Als studenten naar het buitenland verhuizen is het effect afhankelijk van het land waarnaar ze verhuizen. Als ze verhuizen naar landen waar mensen zwaarder zijn dan hier, denk aan Engeland, Australië en Amerika, komen ze meestal aan. Gaan ze naar ontwikkelingslanden, vooral als ze veldwerk doen in rurale gebieden, vallen ze veel af.’

Het klinkt logisch wat Seidell vertelt. Gewichtstoename in het buitenland heeft toch voornamelijk te maken met je eetpatroon, afhankelijk van de gewoontes in dat land. En inderdaad, toen ik vier maanden ging backpacken in Zuid-Amerika, kwam ik helemaal niet aan. Ik viel juist vijf kilo af. Ach, ik heb in ieder geval tien jaar lang een prachtige theorie erop na gehouden om mijn gewichtstoename destijds te verklaren. De volgende keer dat ik voor langere tijd naar het buitenland ga, zal ik gewoon wat minder lemon pie moeten eten.

Veerle Witte 21-11-2014 10:00

Begin oktober was ik samen met fotograaf Jan Vermeer op reportage in Gambia voor National Geographic Traveler. In deze making-of video zie je ons aan het werk!
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 22-10-2014 17:40

Drie kilo zwaarder, maar gelukkig en voldaan, vertrek ik uit het Portugese Alentejo. Ik maakte een culinaire rondreis door het onaangetaste landschap, vol fruitbomen en wijngaarden. De plek waar mensen leven om te eten.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 20-10-2014 10:07

Witte stukken boerenbrood drijven in een waterige soep, met twee eieren er bovenop. In een klein restaurantje vol oude mensen, eet ik açorda alentejana: een typische traditionele broodsoep uit Alentejo.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 18-10-2014 12:08

Vanaf de hoge kliffen, kijk ik uit over zee. De geuren van rozemarijn, lavendel en tijm vermengen zich in mijn neus. Ik hike een deel van de Fisherman’s Trail van de Rota Vincentina en ben volledig in mijn element.
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 15-10-2014 14:07

Jihoe, daar gaan we weer! De komende vijf dagen mag ik heerlijk ongegeneerd de Bourgondiër uit gaan hangen in Alentejo: de meest authentieke regio van Portugal!
Lees de volledige blog »

Veerle Witte 13-10-2014 11:32

The Gambia. De Smiling Coast of Africa. Het land waar je naar reggae luistert, waar je honderden vogels spot, waar rammen één keer per jaar een fortuin waard zijn en waar het leven rustig voorbijgaat.
Lees de volledige blog »

Over Digital Nomad

Onze online wereldreizigers bezoeken als Digital Nomad geregeld bijzondere bestemmingen en doen daar tijdens hun trips elke dag live verslag van.


 
In oktober waren fotograaf Jan Vermeer en ik op reportage in #Gambia! Zie hier de making-of video van onze expeditie: bit.ly/1xx6FDf [21-11-14 09:57]

@GezinOpReis1 Gaaf interview! Volgens mij heb je alleen de verkeerde Digital Nomad getagd ;) [21-11-14 09:55]

@nextstijn @marchijinkNRC Super leuk! Ik ben er ook! Zin om morgen een kopje koffie te doen? [05-11-14 00:47]


 
Sponsor De Digital Nomad blogs, tweets, foto's en video's worden mede mogelijk gemaakt door Wereldwijd WiFi. 

Laatste posts