lezen Nieuws

Zomervakantie? Tijd om te shoppen!

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Onlangs kreeg ik de resultaten van een aardig onderzoekje toegemaild. De enquête was uitgevoerd door Batavia Stad Fashion Outlet, dus de vragen hadden uiteraard betrekking op kleding.

Datum
Auteur
Paul Römer

Onlangs kreeg ik de resultaten van een aardig onderzoekje toegemaild. De enquête was uitgevoerd door Batavia Stad Fashion Outlet, dus de vragen hadden uiteraard betrekking op kleding. Anders dan mijn collega's van Vogue en Glamour, die in hetzelfde gebouw als ik werken, vind ik mode een non-issue, maar omdat het mailtje ook repte van ‘zomervakantie’ en ‘koffers inpakken’ en ‘op reis’, las ik door.

Wat blijkt? Nederlanders trekken in groten getale de portemonnee om tijdens de vakantie goed voor de dag te komen, aldus het persbericht. Ik citeer: ‘Maar liefst 67% koopt nieuwe kleding speciaal voor de vakantie. Vooral vrouwen shoppen er op los in vergelijking met mannen (75% vs. 59%).’ We gaan massaal in het nieuw. Dat beeld herken ik wel, maar dan van vroeger.

Toen ik echt jong was, was een vakantie nog zo bijzonder dat ik inderdaad een nieuwe trui kocht, of nieuwe schoenen, of een nieuw overhemd. Bovendien was ik een stuk ijdeler: als een zwembroek iets te ver boven de knie eindigde, schaamde ik me kapot en bleef ik gerust een ochtend in de tent. Daar zat ik dan, met mijn te korte zwembroek in een hete tent. Bah. Dus alles moest in orde zijn. Nieuwe kleren kopen doe ik vlak voor de vakantie inmiddels niet meer – zeker nu ik voor Traveler geregeld op pad ga, zou dat wel heel kostbaar worden.

Tegenwoordig breng ik voor ik op reis ga wel steevast een bezoek aan de drogist, voor scheerschuim, shampoo, tandpasta en scheermesjes. Ik weet niet waarom, de flesjes en tubes thuis zijn nog aardig gevuld, maar die spullen wil ik nieuw meenemen. Als ik dan op de plek van bestemming mijn koffer open, lijkt het net of ik wat cadeautjes mag uitpakken. ‘Aaah, scheerschuim... Paul, dat had je niet moeten doen.’

Ook kijken Nederlanders, gaat het persbericht verder, heel kritisch naar de kleding van landgenoten. Uit het onderzoek komt naar voren dat wij andere Nederlanders ‘op vakantie een magere 5,8 geven als het aankomt op hun modebewustzijn’. De grootste modemisser op vakantie blijken de witte sokken in sandalen (die overigens vooral bij Deense mannen voorkomen). Mannen storen zich verder aan de harembroek bij vrouwen en aan andere mannen zonder bovenkleding. Vrouwen ergeren zich eveneens aan mannen met een bloot bovenlijf, maar ook aan het naveltruitje bij andere vrouwen. Jaja.

Hoewel ik dus geen flauw benul heb van wat modisch is (en ook nooit zal begrijpen waarom zoiets grilligs als mode een onderwerp van gesprek kan zijn), merk ik dat ik zelf ook altijd landgenoten beoordeel op hun uiterlijk in het buitenland. Zeker in de VS, waar comfort en kwaliteit voorop staan, moet ik altijd een beetje lachen als ik Nederlanders zie rondlopen met die hippe bowlingschoentjes, met te lang haar, met een modern, felkleurig brilmontuur, met te veel knoopjes van hun overhemd los, met te hoge hakken... Je plukt ze er zo uit.

Weet je, de vraag welke kleiding ik meeneem, vind ik minder belangrijk dan hoeveel. Zelf maak ik me vaak schuldig aan overpacking: domweg te veel kleren. Er blijven altijd wel een lange broek, truien en enkele overhemden ongebruikt in de koffer zitten. Maar daar heeft Batavia Stad Fashion Outlet een oplossing voor: ze geven 10 tips voor het inpakken van je koffer.

Ik wens iedereen een fijne zomer! En als ik dan toch nog een modetip mag geven: laat de zwemslip thuis!


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten