lezen Wereldwijs

Zo reis je in het moment: 5 tips

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Op reis hoop je te ontspannen terwijl je nieuwe ervaringen opdoet, maar vaak blijft je hoofd toch hangen in het verleden of de toekomst. Jammer, want dat leidt af van het nu: de bestemming. Tover je om tot een expert in het grijpen van het moment.

Datum
Auteur
Myrthe Prins
Fotograaf
Jonathan Andrew

 

1. Maak geen vergelijkingen

Ons brein slaat herinneringen op door nieuwe zaken te associëren met wat het al kent. Die charmante Italiaanse ober lijkt op een ex-vriendje, de wolkenkrabbers in Tokio doen je denken aan een eerdere reis naar New York, en op dat strand in Brazilië is de lucht even blauw als die keer in Italië. Het lijkt een onschuldig fenomeen, maar de kans is groot dat het leidt tot het maken van vergelijkingen: je realiseert je ineens weer hoe vervelend dat ex-vriendje was, denkt eraan hoe graag je nu in New York zou willen zijn, en bedenkt je dat het Italiaanse strand eigenlijk veel mooier en minder toeristisch was dan de Braziliaanse kustplaats. Om te voorkomen dat een nostalgisch verleden je ontevreden maakt over het hier en nu, kan je het beste proberen om alle vergelijkingen uit te zetten en elke nieuwe situatie simpelweg te accepteren zoals die is.

2. Ga offline

De tip die je wist dat zou komen, want de meest voor de hand liggende manier om in het moment te leven, is door alle afleidende factoren uit te schakelen. Makkelijk gezegd, maar extreem lastig gedaan. Hoe mooi de omgeving ook is, je zal je afvragen of je geen belangrijke e-mails hebt gemist, je zal willen weten wat er in je thuisland gebeurt en je zal constant vrezen dat je de deur niet op slot hebt gedaan. Als je niet uitkijkt verandert de reis in een hysterische jacht naar WiFi. De oplossing is puur een kwestie van afkicken. De eerste week is het zwaarst, maar daarna zal je amper nog behoefte hebben om je e-mails door te lezen wanneer je weer eens een WiFi-walhalla ontdekt. Ook belangrijk: de ziekelijke drang om elke bijzondere ervaring in realtime met facebookvrienden te delen, is even schadelijk als de behoefte om alles te volgen. Schrijf je verhalen op in een boekje, maak een paar foto's en vertel iedereen pas bij thuiskomst over je avonturen – desnoods door middel van een diavoorstelling. 

3. Gebruik alle zintuigen

Kleuren, plaatsnaambordjes, knipperende neonverlichting: onze ogen raken al snel overprikkeld op reis. Ondertussen worden de andere zintuigen vaak maar mondjesmaat gebruikt. Neem voor de verandering de tijd om de zee te ruiken. Luister eens bewust naar het gemompel in het restaurant, terwijl je het eten proeft – maar dan ook echt proeft. De bestemmingen die je bezoekt, kan je zo vaak je wilt terugzien op foto's en in films, maar enkel door er in vlees en bloed te zijn, heb je de kans om plekken te ruiken, voelen, proeven en horen. Maak gebruik van dat privilege!

4. Bereid je niet te goed voor

Je gaat pas echt relaxt op reis als je weet dat alles goed voorbereid is. Dat is misschien waar, maar het resulteert bovendien in een saaie, weinig spontane trip. Een zekere basis van voorbereiding is natuurlijk noodzakelijk, maar houd ook ruimte vrij voor improvisatie. Wie weet word je een keer uitgenodigd om bij iemand thuis te eten, of ontdek je een onwijs schattige B&B die veel goedkoper is dan jouw hotel – dat zijn de kansen die je moet grijpen om in het moment te reizen. Boek je programma dus niet te vol en vergeet die to do-lijstjes. Bezoek de eerste avond op bestemming een lokale bar, pub of club en vraag aan iedereen die je tegenkomt wat de beste plekken zijn. Geen mogelijkheid dat je die informatie uit een reisgids had kunnen halen!

5. Doe niet alsof je alles weet

Het is een gewoonte van veel toeristen om alles vanuit de eigen cultuur en kennis te proberen begrijpen. Kennis is echter een begrip dat per cultuur verschilt. De grootste fout die je op reis kan maken, is denken dat jij slimmer bent dan de mensen die je ontmoet, simpelweg omdat je de culturele verschillen tussen jullie beide niet begrijpt. Ja, misschien weet jij meer over de Tweede Wereldoorlog en spreek je beter Engels dan veel mensen die je tegenkomt, maar onderschat niet wat anderen jou kunnen leren. Het ultieme recept voor een Marokkaanse tajine, het filosofisch gedachtegoed van het Tibetaans boeddhisme, en de karakters van het Russische alfabet. Reizen zullen veel rijker en rustgevender zijn als je je eigen onwetendheid erkent en openstaat voor de kennis van anderen. Boeddha zei ooit: ‘Een dwaas die weet dat hij een dwaas is, is al wijzer dan een dwaas die denkt dat hij wijs is.’ 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten