Bekijk Sluit
Corno van den Berg

Digital Nomad

Corno van den Berg

Oprichter van Droomplekken.nl. Dwaalt al ruim twintig jaar over alle continenten. Bezocht meer dan 120 landen. Dol op natuur en avontuur; heeft lange lijst met dieren die hij in het wild wil ontmoeten. Is verliefd op Moeder Aarde.

follow Corno


In de Dolomieten staan zon en mist garant voor een onvergetelijk panorama, zo ontdekte Corno van den Berg.

Datum
Door
Corno van den Berg
Fotograaf
Corno van den Berg

De zonsopgang heeft vaak iets magisch. Dus ga ik midden in de nacht op pad. Want in de Dolomieten wil ik dit natuurspektakel wel zien. Maar de zon zie ik niet; wel mist. En toch is deze zonsopgang zonder zon om kippenvel van te krijgen.

Het is donker, maar de sneeuw in de hogere gedeeltes voorzien alles van een klein beetje licht. Het is vier uur en nog behoorlijk slaapdronken stap ik uit mijn bed in de Plätzwiese berghut. Gek genoeg is het plan om extra vroeg op te staan vaak leuker in de avond dan op de ochtend zelf.

Mijn doel is de Strudelkopf, een uitkijkpunt op 2309 meter. Overal zie ik flarden mist waardoor het zicht soms weg valt. Mijn zaklamp is hoognodig bij de klim. Het heeft net geregend, ik moet oppassen voor plassen.

Maar aan de andere kant ruikt alles heerlijk fris. Dit heet petrichor, als minuscule waterdeeltjes zich vermengen met de lucht. En ja, dat kun je ruiken. Heerlijk, die mijmeringen tijdens het wandelen.

Het eerste daglicht verschijnt aan de horizon – althans, enkele mistbanken in de verte lichten op. Een bizar mooi gezicht. Hopelijk breekt de zon zo door. Maar in plaats daarvan verdwijnt alles in een witte waas.

Een gevoel van teleurstelling overvalt me. Ik baal zelfs een beetje. Ik zie niets meer en loop zelfs bijna het kruis boven op de berg bijna voorbij. De bergwijzer ernaast, die aangeeft welke bergen je zou moeten kunnen zien, is totaal nutteloos.

Zal ik wachten of teruggaan? De twijfel slaat toe. Ik hoor het ontbijt in de berghut mijn naam roepen. Maar ik weet ook hoe het weer in de bergen snel kan veranderen.

Plotseling zie ik roodachtig licht op een mistbank. Wonderlijk mooi. Hoe langer ik wacht, hoe meer licht en minder mistbank ik zie. Een gat wordt zichtbaar in de witte brij van wolken. Ineens zie ik de kenmerkende steile pieken van de Dolomieten.

Flarden mist komen letterlijk voorbij vliegen. Of zijn het wolken? Tussendoor openbaren zich de Dolomieten in volle glorie, al is het nooit tegelijk. Het lijkt wel alsof ze wedstrijdje doen. Meer en meer licht valt over de bergen heen.

In de verte zie ik een bergtop met zowaar zonlicht. Opmerkelijk genoeg boven de wolken. Maar het is slechts kort. En ditmaal ben ik niet teleurgesteld. Want wat kan een zonsopgang zonder zon mooi zijn.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten