lezen Nieuws

Zes redenen waarom reizen je leven verrijkt

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Onlangs presenteerde toerisme-expert Scott Cohen van de Universiteit van Surrey een studie naar hypermobiliteit. Volgens hem heeft veel reizen ernstige psychische, emotionele en lichamelijke gevolgen. Digital nomad Sabine herkent zich hier totaal niet in.

Datum
Auteur
Sabine de Witte
Fotograaf
Martinak15/Flickr

Cohen hoopt hiermee twijfel te zaaien over de glitter & glamour status die reizen de laatste jaren verworven heeft. Volgens hem is het jetset leven een stuk leuker aan de buitenkant en maakt buitensporige reislust meer kapot dan je lief is. Als frequent reizigster kan ik me totaal niet in het onderzoek vinden. Ik reis inmiddels ruim zes jaar bijna twee keer per maand. Ontwricht? Ik voel me allesbehalve ontwricht. Na iedere reis voel ik me juist verrijkt. Zes redenen waarom reizen je leven juist verrijkt:

1 - Travel is the only thing you buy that makes you richer. Cliché maar waar. Een andere omgeving, nieuwe mensen, gevarieerd eten en activiteiten die je vanuit je eigen huis niet zou beleven, en dat voor de prijs van een vliegticket. 

2 - Uit je comfort zone doe je sneller dingen waar je in je dagelijks leven bang voor bent of tegenop ziet. 

3 - Je wordt er flexibel van. Juist omdat reizen vaak zo tijdsgebonden is maar veel omstandigheden daar zich niets van aantrekken, vraagt het om een flexibele instelling. Ook op zakenreis gaat er weleens iets mis en dan kun je vijf keer naar je agenda kijken, het wordt er niet anders van. Ga er lekker in mee en improviseer waar mogelijk. 

4 - Je krijgt er vrienden voor het leven door. Je beste vrienden leer je pas écht goed kennen als je met ze op reis bent geweest. En de mensen die je op reis ontmoet, zitten vaak in hetzelfde schuitje. Dat schept een band. Ik heb vrienden voor het leven overgehouden aan mijn reizen. Mensen die ik op reis heb ontmoet. 

5 - Geen abonnement op de sportschool nodig. Heb je weleens bijgehouden hoeveel je moet lopen op een vliegveld? En een dag reizen met handbagage is bijna vergelijkbaar met twee dagen armspieroefeningen doen in de sportschool. En wat dacht je van al dat lopen tijdens een citytrip? En van die sportieve mountainbike- en kanotochten? 

6 - Eindelijk tijd om dat boek uit te lezen, bij te slapen, familie te bellen of foto’s uit te zoeken. Alle wachttijd op het vliegveld kun je juist heel nuttig gebruiken! 

Cohen waarschuwt vooral voor het wedstrijdelement dat kan ontstaan door leuke posts op social media en stukken van reisbloggers. Hoe verder je reist, hoe beter het met je gaat, wordt vaak gedacht. Hypermobiliteit maakt dat we steeds eenvoudiger twee weekenden per maand op pad zijn, want het gaat nou eenmaal zo makkelijk en de kosten van reizen worden steeds lager. Dankzij hypermobiliteit ligt de wereld aan onze voeten, door techniek kunnen we dat met iedereen delen, maar de echte reis maak je helemaal zelf en het is maar net hoe je die zelf wilt beleven. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten