lezen Nieuws

Wetenschap bewijst: reizen maakt gelukkig

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

‘Collect moments, not things!’ Een populaire reisquote die nu bevestigd is door de wetenschap. Mensen met veel mooie (reis)ervaringen zijn gelukkiger dan mensen met veel materiële rijkdom.

Datum
Auteur
Veerle Witte
Fotograaf
Jordan Siemens / Getty Images

Aangezien een nieuwe televisie, telefoon of auto langer meegaat dan een cruise naar de Galápagoseilanden zou je denken dat deze ook zorgt voor langduriger geluk, maar dat blijkt niet het geval. Een wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het langdurigste geluk gecreëerd wordt door ervaringen, zoals reizen, uit eten gaan, buitenactiviteiten, het leren van nieuwe vaardigheden en het bezoeken van exposities. 

De grootste bedreiging van geluk, zo blijkt uit het onderzoek, is gewenning. Hoewel het geluksgevoel bij een nieuwe aankoop in eerste instantie hetzelfde ervaren wordt, neemt dit gevoel bij een materiële aankoop met de tijd af, terwijl deze voor ervaringen blijvend is. Dit komt omdat we snel gewend raken aan materiële zaken. Ervaringsaankopen, zoals deze genoemd worden, zorgen voor meer tevredenheid en geluk op de lange termijn. Hoe komt dat?

1. Ervaringen bouwen sociaal kapitaal 

Mensen zijn nou eenmaal sociale dieren en ervaringen verbinden ons met anderen: zij bevorderen sociale relaties op een positievere wijze dan materiële aankopen. Wanneer je eenzelfde ervaring hebt gehad als iemand, schept dat een diepere connectie dan wanneer je dezelfde materiële aankoop hebt gedaan. Daarnaast leiden ervaringen ook tot meer gespreksstof en verhalen. Tot slot, worden gesprekken over ervaringen door kandidaten ook consequent hoger beoordeeld dan gesprekken over materiële zaken. Kwebbel maar raak over al die mooie reizen dus! 

2. We zijn wat we doen, niet wat we hebben

Hoewel bezittingen, zoals een laptop of een auto, gezien worden als onderdeel van iemands imago, zullen deze nooit deel gaan uitmaken van iemands persoonlijkheid.
Met ervaringen is dat anders, zo stelt de studie. Stel dat iemand je vraagt om een boek over jouw leven te schrijven, waar schrijf je dan over? Precies. Niet over je materiële bezittingen, maar vooral over levenservaringen: die worden een onderdeel van jou. 

3. Stoppen met vergelijken maakt gelukkig

Vergelijken met anderen blijkt een sterk effect te hebben op hoe tevreden we zijn met onze eigen bezittingen. Hoewel je in eerste instantie dolblij kunt zijn met je nieuwe telefoon, kan die blijheid snel afnemen als je collega voor veel minder geld een beter exemplaar blijkt te hebben gekocht. Ervaringen worden echter meer op zichzelf geëvalueerd, waardoor je ze een stuk moeilijker kunt vergelijken. Als die collega namelijk voor minder geld eenzelfde reis als jij gemaakt heeft door bijvoorbeeld Patagonië en zegt een ‘betere vakantie’ te hebben had, zal je je eigen unieke ervaring waarschijnlijk alsnog niet willen ruilen voor die van hem. 

Hoewel je een bezitting dus wellicht zou willen ruilen met iemand voor een mooiere of betere variant, is dit voor een ervaring zelden het geval omdat deze, zoals eerder gezegd, deel gaat uitmaken van jou als persoon. De weg naar geluk lijkt dus simpeler dan ooit: ga lekker uit eten, naar een concert en op reis. Sommige dingen blijven nou eenmaal ‘onbetaalbaar’.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten