lezen Wereldwijs

Weg van de Wereld: een fietstocht van Nederland naar Australië

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

In haar boek Weg van de Wereld beschrijft Marica van der Meer haar lange reis op de fiets van Nederland naar Australië. 28.000 kilometer fietsen met als einddoel een gebakje eten op de verjaardag een vriendin in Adelaide.

Datum
Auteur
Willeke van Doorn
Fotograaf
Marica van der Meer

Duizenden kilometers lang fietst Marica van der Meer door China op een en dezelfde weg in de woestijn. De Chinezen spreken geen Engels, Marica spreekt geen Chinees en zo gaat er lange tijd overheen voordat ze weer eens een normaal gesprek met iemand kan voeren. De naam van haar nieuwe boek Weg van de Wereld waarin ze haar fietsavontuur beschrijft, is dan ook heel passend gekozen. Ze is letterlijk ver weg van de Westerse wereld die ze achter zich liet toen ze in Nederland op de fiets stapte.

Logeren bij een boer in Iran

Vanuit Nederland begint Van der Meer aan een fietsavontuur van maar liefst 28.000 kilometer. Het plan is om vanuit Nederland helemaal naar Australië te fietsen met als einddoel: de verjaardag van een vriendin vieren, die in Adelaide woont. Dat is natuurlijk niet de enige reden dat ze meer dan een jaar fietsend doorbrengt. Uit haar hele verhaal blijkt dat ze het niet zo heeft op de massaproductie, alle regeltjes en de bemoederende overheid in Nederland. ‘Op zulke momenten is het tijd om mijn hele leven aan een fiets te hangen, om er weer achter te komen waarom ik ook heel erg weg ben van onze wereld. Even terug naar de basis, een eenvoudig leven vanuit vijf fietstassen,’ schrijft ze in haar proloog.

Wildkamperen in Turkije

Dat de wereld inderdaad heel mooi is, blijkt vooral uit de bijzondere ontmoetingen met locals, die negen van de tien keer ontzettend gastvrij en vriendelijk zijn. In Turkije biedt elke voorbijganger haar wel een kopje thee aan en ook Iran verrast dankzij de enorm gastvrije bevolking. In haar fietstas heeft Marica een tent meegenomen, maar vaak genoeg overnacht ze bij mensen thuis die haar spontaan een slaapplek aanbieden. Ze spreken een andere taal en de communicatie gaat via handen en voeten, maar dat maakt niet uit. Veel mensen die ze op haar reis ontmoet – ze fietst onder meer door Iran, Turkmenistan, China, Thailand en Bali – zijn verbaasd dat iemand zo’n lange reis op de fiets wil maken en helpen haar graag.

Kinderen in Kirgizië

Maar Marica is niet de enige: tijdens haar fietstocht komt ze regelmatig andere fietsende reizigers tegen waar ze soms een tijdje mee optrekt als hun route dezelfde kant op wijst. Je krijgt tijdens het lezen het gevoel dat het een hechte groep is. Sommige fietsers zijn een stuk ouder of jonger dan Marica of komen uit een totaal andere cultuur, maar ze delen dezelfde passie en dat schept duidelijk een band.

Sneeuwstorm in de Himalaya

Marica neemt je mee over elk fietspad, elke snelweg, door elke woestijn en over elke bergpas. Bijna geen kilometer slaat ze over in haar verhaal waardoor het boek leest als een dagboek, maar af en toe wel wat langdradig wordt. Het is indrukwekkend om te lezen hoe ze enorm bergpassen bedwingt, maar het interessantste aan haar verhaal zijn toch de ontmoetingen met locals en haar indrukken van de landen en culturen die ze doorkruist. En dat zijn er veel: na een reis van meer dan een jaar dwars door Europa en Azië, bereikt Marica haar einddoel. Precies op tijd voor de verjaardag van haar vriendin fietst ze Adelaide binnen. 

Het boek Weg van de Wereld is vanaf nu verkrijgbaar!

Een video-impressie van de reis.

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten