lezen Wereldwijs

Wat zijn de do’s en don’ts op het naaktstrand?

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Een lesje naaktstrandetiquette. Want hoe hoort het nou eigenlijk als je met z’n allen in je blootje de zon ligt te aanbidden?

Datum
Auteur
Sabine de Witte
Fotograaf
Ashley Cooper/Corbis/HH

Naaktrecreatie trekt veel bekijks en het feit dat iedereen in z’n blote kont rondloopt, betekent niet dat met het ontdoen van kleding ook alle gewone gedragsregels vervallen. Daarom een overzicht van de do’s en don’ts op het naaktstrand.

Foto’s en selfies

Foto’s maken van andere naaktstrandbezoekers, hoe bijzonder hun voorkomen ook, is not done. Ook niet via je reflecterende zonnebril, of je subtiel gehouden selfiestick waardoor je goed uitziende achterbuurman net pontificaal in beeld komt. 

Wees beschaafd

Het lijkt een open deur maar staren, bepaalde lichaamsdelen in het openbaar aanraken, van jezelf of van je gezelschap, scheren of in nietsverhullende posities op een handdoekje liggen zijn not done. Helemaal als je je bedenkt dat naaktrecreatie steeds populairder wordt onder gezinnen en families. 

Bedek je – met zonnebrand

Een veelgehoorde reden om naakt te zonnen is dat je daardoor geen lelijke tanning lines krijgt. Maar een roodverbrande huid is nog onaantrekkelijker. En zijn verbrande benen al pijnlijk, over andere verbrande lichaamsdelen willen we niet eens nadenken!

Neem je eigen handdoek mee

Ga je lekker lunchen of even een drankje doen bij de strandtent verderop? (Ja, ook op naaktstranden is horeca te vinden.) Neem je eigen handdoek of pareo mee. Het is niet echt gepast om met je blote billen op de bij het interieur matchende kussen van de strandtent te gaan zitten. En leg die handdoek of pareo dan ook even over je benen heen, zodat niemand een onprettig uitzicht bij de lunch heeft. 

Probeer anderen niet uit de kleren te kletsen

Veelgehoord kritiek op naaktlopers; ze proberen anderen uit de kleren te kletsen. Sommige stranden zijn gemengd: zowel naakt als gekleed ben je welkom om van het strand te genieten. Het is nooit goed om je eigen voorkeuren op te dringen aan je omgeving, ook niet als jij er heilig van overtuigd bent dat het naaktstrand de beste plek ter wereld is. 

Sporten

In je nakie sporten blijft vooral voor omstanders een beetje dubieus. Niet iedereen heeft het lijf van een atleet en tja, dan blijft het toch een beetje een komisch gezicht als mensen fanatiek gaan volleyballen op het strand of gaan tennissen aan de kustlijn. Denk twee keer na voordat je besluit om in je adamskostuum een balletje te gaan slaan. Tenzij je geen problemen hebt met lachend publiek.

Foto: Philip Shoffner/Flickr

Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten