Bekijk Sluit
Veerle Witte

Digital Nomad

Veerle Witte

Wereldreiziger Veerle, oprichter van Travel Diaries, gaat sinds juni 2014 als digital nomad op pad voor Traveler. Ze is in 36 landen geweest, heeft haar hart verloren aan Zuid-Amerika en kent een groot zwak voor dieren en natuur.

follow Veerle


Glinsterende kerstballen, sneeuwpoppen, engelen, sterren, sneeuwvlokken, rendieren, klokjes en een piek die prijkt op de top. Geen kerst zonder een rijkelijk versierde kerstboom. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Datum
Door
Veerle Witte
Fotograaf
Robin Visser

Het antwoord ligt in Lauscha, een plaatsje verstopt in een diepe vallei recht aan het Thüringer Woud-gebergte, bekend om zijn handgemaakte glazen producten – en dan met name kerstversiering. Terwijl ik onder de indruk langs de glasblazers loop die met precisie glazen bellen blazen, vertelt gids Robert dat ze er in Duitsland al vroeg bij waren met glasproductie, namelijk al in de vroege middeleeuwen. Hij geeft een rondleiding door de Farbglashütte, een traditionele glasblazerij. ‘Vooral in Thüringen vonden glasblazers alles wat ze nodig hadden: bomen om de ovens mee aan te steken, kwartszand als hoofdingrediënt, kalksteen om de hardheid van het glas te verbeteren en beukenhout om kaliumcarbonaat van te maken.’

Maar hoe kwam het glaswerk van de glasblazers dan in onze kerstboom? Robert vertelt: ‘Mensen haalden in de winters steeds vaker bomen in huis, die ze versierden met vruchten en noten, om nog wat groen om zich heen te hebben in deze donkere tijden. Sommige inwoners konden deze verse versiering echter niet veroorloven. Zo kwam een glasblazer in Lauscha op het idee om een appel na te maken, om in de boom te hangen. De populariteit van deze glazen nagemaakte fruitstukken en noten groeide snel in Duitsland, waarop F. W. Woolworth – een groot Amerikaans retailbedrijf – de glazen kerstversiering uiteindelijk met groot succes naar Verenigde Staten importeerde, om zo langzaam de wereld te veroveren en uit te groeien tot de traditie die we vandaag kennen.

Nog altijd wordt in Lauscha de meest uiteenlopende kerstversiering geblazen en met de hand beschilderd tot kleine glazen kunstwerken, die kerstbomen vanover de hele wereld sieren. Bezoek kleine familiefabrieken, struin over de kerstmarkten of sla je slag bij de volgestouwde winkels. Van kleurrijke vogeltjes om op een tak te knippen tot klingelende glazen belletjes en de traditionele kerstbal: in dit Duitse plaatsje waar de kerstbal zijn oorsprong vindt, ligt een wereld aan pracht en praal op je te wachten. Frohe Weihnachten!

Meer over deelstaat Thüringen? Lees hier verder!


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten