lezen Nieuws

Waar kan je je liefdesslot nog kwijt?

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

De liefdessloten aan de Parijse Pont des Arts zijn weggehaald: een niet zo romantisch einde aan dé plek voor stellen die hun liefde met een hangslot wilden vereeuwigen. Maar niet getreurd: deze drie alternatieven zijn misschien nog wel mooier!

Datum
Auteur
Emilie Terpstra
Fotograaf
Gustavo M/Flickr

Een jaar geleden stortte een deel van het hekwerk van de Pont des Arts al in door het gewicht van de sloten, die in steeds groteren getale door koppels aan de brug werden bevestigd. Het leek een onschuldig gebaar, maar leidde tot een dilemma voor de Franse gemeente: de toeristische trekpleister laten bestaan of de brug redden? Om verdere vernieling van de monumentale brug te voorkomen, worden de sloten na een verhitte discussie dan toch verwijderd. Maar de traditie heeft zijn greep op verliefde stellen van over de hele wereld. Waar kunnen ze nog terecht met hun hangslotje?

Triest verhaal op Mount Huangshan

Deze Chinese bergketen Huangshan (een wonderlijk landschap dat een inspiratiebron vormde voor onder meer de film Avatar) is waarschijnlijk een van de mooiste plaatsen ter wereld om een slotje achter te laten, maar ook de plek met het verdrietigste verhaal. Een arme man werd verliefd op een vrouw uit een rijke familie. De vader van de vrouw gaf geen toestemming voor het huwelijk, dus besloot het verliefde paar samen weg te rennen. Ze beklommen Mount Huangshan, waarna ze van de rand van de klif afsprongen om voor altijd samen te kunnen blijven. Echt milieubewust is het gebruik hier niet. Stelletjes gooien de sleutel van hun slot in de diepte van de vallei, zodat niemand het slot kan openen.

De liefdesbomen van Moskou

Aanvankelijk kenden Moskovieten hetzelfde probleem als wat speelde in Parijs, maar in Rusland is een oplossing gevonden om het gebruik van liefdessloten in stand te houden. Op de Luzhkovbrug zijn vanaf 2007 metalen bomen neergezet, speciaal gemaakt om de sloten aan te bevestigen. Pasgetrouwde Russische stellen komen massaal naar de brug om hun liefde nogmaals symbolisch te vereeuwigen.

De liefdesbomen van Luzhkov brug in Moskou. Het aantal is sinds 2007 behoorlijk gegroeid. Foto: Anna Dashkova/Flickr

Met je hoofd in de wolken…

Hoe laat je je partner zien dat je van hem of haar houdt? Als het aan de Zuid-Koreanen ligt, klim je naar de top van de N Seoul Tower, een communicatie- en observatietoren in het centrum van de hoofdstad. Bovenop staan hartvormige bankjes, vanwaar stellen kunnen genieten van het uitzicht over Seoul. Net als in Moskou staan ook hier een aantal ‘bomen’ waaraan versierde sloten kunnen worden gehangen. Een extraatje aan de toren in Seoul is dat er een Liefdesbrievenbus staat. In plaats van dat de sleutel van de toren wordt gegooid, kan die daarin gedeponeerd worden. Het geld dat hiermee wordt opgehaald, gaat naar een goed doel voor kinderen in nood.

Een liefdesboodschap op de N Seoul Toren. Foto: wwian/Flickr

Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten