lezen Nieuws

Vermiste Canadees na voettocht van vijf jaar teruggevonden in Brazilië

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Anton Pilipa verdween vijf jaar geleden uit Toronto, en legde in de tussentijd een ongelofelijke en gevaarlijke reis af. Na blootvoets door tien landen en twee continenten te lopen, werd hij eindelijk herenigd met zijn familie.

Datum
Auteur
Zoë de Goede
Fotograaf
Hugo Felipe da Silva / Facebook

Anton Pilipa (39) verdween in 2012 plots uit zijn woonplaats in Toronto, waar hij humanitair werk deed en net was gediagnostiseerd met een schizofrene aandoening. Afgelopen november vond de politie hem naast een snelweg in Brazilië, en bleek dat hij al vijf jaar blootvoets onderweg was. Dat meldt BBC Brazil.  

Al die jaren had hij lopend en liftend doorgebracht, en legde hij een ongelofelijke reis af van Canada, door de VS naar Mexico, en van daaruit door Guatemala, Costa Rica, Panama, Colombia, Venezuela, Argentinië en Brazilië. Hij overleefde door fruit en bessen te plukken, eten en kleding uit vuilnisbakken te halen en door hulp van vreemdelingen. ‘Ik leefde simpel, we hebben niet veel nodig om te overleven,’ vertelt hij.

Foto: Graeme Bacque / Twitter

Maar dat betekent niet dat het gemakkelijk was. Hij werd verschillende keren beroofd, liep zeker 800 kilometer alleen door de gevaarlijke jungle van de Amazone – vol giftige spinnen, slangen, kaaimannen en jaguars – en verloor al zijn teennagels. Hij werd net op tijd gevonden, laat zijn broer Stefan weten, die hem ophaalde in Brazilië. Anton’s gezondheid ging de laatste weken namelijk sterk achteruit.

Foto: Federic Ciaccarini / Facebook

Zijn doel de nationale bibliotheek van Argentinië in Buenos Aires. Toen hij daar eindelijk aankwam, mocht hij niet binnen omdat hij geen identiteitsbewijs had, dus maakte hij rechtsomkeer. Rond die tijd merkte officier Helenice Vidigal hem op naast een snelweg in Brazilië. ‘Ik wist meteen dat er iets niet klopte,’ zegt ze tegen CBC Toronto.‘Hij leek verward en het enige dat hij kon vertellen was zijn voornaam en nationaliteit,’

Daarom begon Vidigal een zoektocht naar zijn identiteit via sociale media en ambassades. Uiteindelijk kwam ze in contact met zijn familie, en dat betekende voor hen het einde van vijf jaar vol slapeloze nachten. ‘Ik kon het niet geloven,’ zegt Stefan tegen CBC Toronto. ‘Ik was mezelf intussen gaan vertellen dat hij dood was. Het is ongelofelijk dat hij nog leeft en dat hij zover is gekomen.’

Foto: Hugo Felipe da Silva / Facebook

De familie had alles gedaan om hem te vinden, maar alles leidde naar een dood spoor. ‘Na een tijdje realiseer je je dat je niks meer kan doen,’ zegt Stefan. Vlak voor kerst kregen ze het verlossende telefoontje van de Braziliaanse politie, waarop ze geld begonnen in te zamelen via GoFundMe om Anton terug naar huis te krijgen.

In vijf dagen kregen ze $12.539 bijeen, veel meer dan wat ze eigenlijk nodig hadden. Daardoor kon Stefan een last minute vlucht naar Brazilië boeken om zijn broer op te halen. ‘Ik weet dat ik heel veel geluk heb dat ik nog leef,’ zegt Anton zelf tegen BBC Brazil. “En ik ben heel blij om terug naar mijn familie te kunnen.”


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten