lezen Wereldwijs

Smakelijke doe-het-zelfsoep

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Jolien Kempen reist al tekenend door Azië en, later, Australië. Vanaf haar bestemming deelt ze haar reisillustraties. Ze ruilt de Thaise curry in voor een rijkgevulde doe-het-zelfsoep in een van de buurlanden.

Datum
Auteur
Jolien Kempen
Illustrator
Jolien Kempen

Vertwijfeld kijken mijn vriendin en ik naar de tafel voor ons. In Pouthisat (Cambodja) zijn we hongerig aangeschoven in een restaurant met op elke tafel een kookstelletje. Zojuist heeft de restaurantbediende, die werkelijk van ieder engels gespeend is, de tafel volgezet met allerlei mandjes, bakjes en schoteltjes waarvan de inhoud ons soms niet helemaal bekend is. Op goed geluk ontsteken we de pit, openen de pan met bouillon en beginnen als ware tovenaars ingrediënten toe te voegen. Wat langwerpige paddestoelen, rood vlees, eiernoedels, kool, gebrande knoflookschilfers, mais. Alsof we water zien branden staren we naar het ei dat voor ons ligt: wat zou hier de bedoeling van zijn? Koken lijkt ons het beste idee...

Na een paar minuten wagen we het erop en wat smaakt onze zelfgemaakte soep goed! Als de pan is leeggevist kieperen we in de tweede ronde zeevruchten, zwammen, een bosje ‘morning glory’ en grove bladgroenten in de bouillon. Terwijl we ons eitje pellen zien we onze buurman vakkundig zijn runderreepjes marineren met het rauwe ei, voordat hij het boeltje aan de kook brengt. Oh, dus dat was de bedoeling!

Genietend en toch enigzins trots eten we onze rijkgevulde soepjes terwijl we vanaf het terras naar de lichtshow op het Golden Ship Island kijken. Deze reusachtige betonnen ark, ten midden van de Pursat-rivier, huist een speelveld, promenade, tempel en in de weekendavonden hordes Cambodjaanse hangjeugd. Wij moeten het doen met het kleinere grut dat kirrend langs ons tafeltje heen en weer rent (‘helloooo’) alsof ze nog nooit twee blonde vrouwen gezien hebben. Even voelen we ons heuse popsterren en chefkoks in dit kleine Cambodjaanse stadje; tot we onze tanden zetten in de twijfelachtige visballetjes...

Mijn tip: Pouthisat is een doorgangsstad op de route van Battambang naar Phnom-Penh maar zeker het stoppen waard als een beetje off the beaten track je bloed sneller doet stromen. Wij waren letterlijk (echter zonder aantoonbaar bewijs) de enige toeristen en werden door iedereen vrolijk toegezwaaid en begroet. Vanaf Pouthisat rijd je voor 15 dollar per tuktuk heen en terug naar het drijvende dorpje Kampong Luong. Daar maak je voor 10 dollar een boottrip – deze begint in een afvalkanaaltje dus adem de eerste 5 minuten alleen door je mond. Neem je grootste glimlach en sterke zwaaispieren mee!


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten