lezen Wereldwijs

’s Werelds kleinste koninkrijk

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Maak kennis met het Italiaanse eiland Tavolara: ’s werelds kleinste koninkrijk met elf parttime bewoners, honderd behendige berggeiten en een 83-jarige koning die alles in de gaten houdt.

Datum
Auteur
Anne de Vries
Fotograaf
Alessandro Addis/Spexi/SIME/HH

Steile kalkstenen kliffen, een uitgestrekt zandstrand, een verlaten dorpje met een aantal huisjes, een begraafplaatsje en een restaurant in de punt van het vijf kilometer lange eiland: uit veel meer bestaat het verlaten Tavolara voor de kust van Sardinië niet. In de verste verte zijn er geen wegen en hotels te spotten. Dit is ’s werelds kleinste bewoonde koninkrijk, met de 83-jarige visserman Antonio Bertoleoni als koning. 

Foto:_esse_/Getty Images

Al veertig jaar vaart Bertoleoni toeristen vanaf het vaste land persoonlijk naar zijn paradijsje. Eerst per roeibooi, nu met een veerboot vanaf Porto San Paolo. ‘Ik ben waarschijnlijk ’s werelds gewoonste koning. Het enige voorrecht dat ik heb, is het eten van gratis maaltijden,’ vertelt Bertoleoni, ook wel bekend als Tonino, aan BBC Travel. Tavolara viert dit jaar zijn 180-jarige bestaan en de huidige koning regeert het eiland al 22 jaar. Giuseppe Bertoleoni, Antonio’s over-over-overgrootvader, was de allereerste bewoner van het eiland. De toen 24-jarige zoon van Giuseppe, Paolo, benoemde zichzelf tot eerste koning van Tavovlara na een bezoek van Carlo Alberto, de koning van Sardinië. Hij maakte een familieboom en bouwde een begraafplaats op het eiland voor zichzelf en zijn afstammelingen. 

Foto: Alessandro Addis/Spexi/SIME/HH

Wonderbaarlijk genoeg werd het kleine koninkrijk door andere vorsten gerespecteerd: Koningnin Victoria had zelfs een ingelijste foto van de koninklijke Tavolara familie in Buckingham Palace hangen met het onderschrift: ‘’s Werelds Kleinste Koninkrijk’. In 1962 maakte de komst van een NAVO-basis een eind aan de onafhankelijkheid van het koninkrijk. Toch is Tavolara nooit officieel geannexeerd door Italië, waardoor koning Tonino één van 's werelds vijf koningen is die niet wordt erkend. 

Foto: Patrizia Savarese/Getty Images

Bekijk ook eens deze vijf bijzondere micronaties


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten