lezen Top10

Parijs: vliegende watertaxi’s over de Seine

Bekijk Sluit

lezen Top10

Vanaf volgend jaar bestel je met je smartphone een taxi en vlieg je – hopelijk zonder piloot – over de Seine.

Datum
Auteur
Zoë de Goede
Fotograaf
SeaBubbles

Parijse burgemeester Anne Hidalgo doet er alles aan Parijs te verlossen van de ellenlange files en het verkeersoverlast. Zo liet ze een tijd geleden weten een wandelboulevard van 3,3 kilometer aan te leggen langs de Seine. Twee uitvinders, Alain Thébault en Anders Bringdal, staan haar bij in deze missie, en komen met een ambitieus idee: vliegende watertaxi’s.

Thébault kreeg het idee van zijn dochters toen hij van LA naar Hawaï zeilde. Zo werd het zaadje geplant voor de ontwikkeling van een van de meest milieuvriendelijke voertuigen ter wereld: de SeaBubble.

De uitvinders zetten er haast achter: volgend jaar zullen de eerste vijf prototypes zullen al over de Seine vliegen. Ze kunnen een snelheid van 30 kilometer per uur bereiken en vliegen door de wrijving zo’n zestig centimeter boven het water.

Foto: SeaBubbles

De bedoeling is dat de taxi’s opgeroepen kunnen worden met een smartphone, via apps als Uber. Voor tien euro kunnen maximaal vijf mensen in de eivormige shuttle kruipen. Daarbij hopen de uitvinders dat de taxi’s zonder piloot het water mogen bevaren, hoewel dat nu volgens de wetgeving nog niet mogelijk is.

Thébault zei tegen The Telegraph dat New York ook interesse toont in het project, en het – hoewel het stadsbestuur nog geen contact heeft opgenomen – ook een goede oplossing kan zijn voor verkeersoverlast in Londen.

Lees ook: ‘Het groene Parijs van de toekomst


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten