Bekijk Sluit
Corno van den Berg

Digital Nomad

Corno van den Berg

Oprichter van Droomplekken.nl. Dwaalt al ruim twintig jaar over alle continenten. Bezocht meer dan 120 landen. Dol op natuur en avontuur; heeft lange lijst met dieren die hij in het wild wil ontmoeten. Is verliefd op Moeder Aarde.

follow Corno


Op social media zie ik de Dolomieten geregeld voorbij komen. Hoog tijd om een aantal van deze plekken te bezoeken. Kijken of ze in het echt ook zo mooi zijn. Waarbij ik in een heuse soap beland.

Datum
Door
Corno van den Berg
Fotograaf
Corno van den Berg

De naam is al mooi: De Lago di Braies (ook wel Pragser Wildsee genoemd). Het is het grootste natuurlijke meer van de Dolomieten. En door social media, want foto’s van het meer en het houten boothuis zijn extreem populair op Instagram en Facebook.  

Bij aankomst is het een drukte van belang. Diverse televisiewagens staan langs de kant. Overal staan camera’s. In het restaurant overleggen de technici over het weer. Ik ben in een echte soapserie beland. Dit is het Lago di Braies. Het blijkt al jaren de locatie voor een Italiaanse televisieserie te zijn.

Hij heet Un passo dal cielo (Een stap uit de hemel). En ja, vandaag wordt er gefilmd. Volop. Ik kom plots een paard tegen op het wandelpad. Het is een van de hoofdrolspelers in de serie. Net als Terence Hill, een beroemde Italiaanse acteur die ik ken van de spaghettiwesterns.

Het filmen van de soap heeft zelf wel iets weg van een soap. Mannen rennen door elkaar heen, een camerateam maakt beelden van het riviertje en enkele hoofdrolspelers worden aangekleed. En overal is opvallend veel discussie. Op de Italiaanse manier. Oh, en een drone vliegt om mijn oren.

Door de tv-serie is het meer nog populairder geworden. Maar plots is de crew weg. De rust keert weer. Een visser gooit zijn hengel uit. Eindelijk heb ik de tijd om echt goed om me heen te kijken. En ja, hier kun je simpelweg geen slechte foto’s (of tv-beelden) maken.

Overal doemen de bergen van de Dolomieten op boven het opvallend groenblauwe water. De rotsen bevatten veel mineralen, dat via regen en smeltwater in het water komt. Met de opvallende kleur als gevolg. Zonder Photoshop.

Hoe anders is het een dag later bij een ander social media icoon: de Drei Zinnen. Wat is er dan beter om in het voorjaar te komen? Het is juni, maar ik sta toch echt in de sneeuw. En met laaghangende mist. Of eigenlijk hoogliggende mist, want deze opvallend steile toppen liggen op ruim 2900 meter.

De Drie Zinnen worden vaak gezien als het uithangbord van de Dolomieten. En soms ook gebruikt om de Alpen te promoten. Er valt me tijdens gedurende de week wel wat op. De namen Alpen en Dolomieten lopen hier continu door elkaar.

De Dolomieten zijn officieel de uitlopers van de Alpen. De meeste bergen zijn van kalksteen en hebben door erosie deze wonderlijke vorm gekregen. Een regio met zo’n eigen identiteit verdient wel een bergketen met een eigen naam. Zeker als ze zo indrukwekkend zijn.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten