lezen Nieuws

Op vakantie bij een kunstenaar

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Ga op vakantie bij een lokale kunstenaar en leer de kneepjes van het vak: tango dansen in Argentinië, schrijven in Vietnam of stoffen verven in India.

Datum
Auteur
Zoë de Goede
Fotograaf
VAWAA

‘Reizen draait niet meer om het afstrepen van highlights op een lijstje,’ zegt Geetika Agrawal. ‘Mensen willen zich laten onderdompelen in een lokale cultuur en echt contact hebben met de bevolking.’ Met die gedachte trok ze in 2015 een jaar lang de wereld rond. In elk land ging ze op bezoek bij lokale kunstenaars. Zo leerde ze onder andere juwelen maken in Argentinië, mandenvlechten in Maleisië en zeep maken in Slovenië.

Niet veel later was VAWAA geboren – VAcation With An Artist – waardoor ook wij de kans krijgen een kijkje te nemen in het hoofd en leven van deze kunstenaars. Sterker nog, ze willen de ins en outs van hun ambacht met ons delen. Je leert vijf dagen lang (of meer) de kneepjes van het vak. Bij sommige kunstenaars – wiens werkplaats ver weg van de bewoonde wereld ligt – verblijf je thuis, maar als er hotels in de buurt zijn, regel je je eigen overnachting.

‘De kunstenaars zijn niet internationaal bekend, maar genieten in hun buurt of land wel aanzien,’ legt Geetika uit. ‘Daar heb ik ze op geselecteerd: ik wil werken met kunstenaars die dicht bij zichzelf en hun cultuur staan. Uiteindelijk is het doel om een betekenisvolle ervaring met elkaar te hebben.’  

VAWAA staat met zijn acht maanden nog maar in de kinderschoenen, maar deze week organiseert Geetika het eerste ‘meet the artist’-event. De Vietnamese kledingontwerpster Vu Thao komt naar New York waar ze haar stoffen zal laten zien en uitlegt hoe ze te werk gaat. Als je bij haar verblijft, werk je samen met inheemse vrouwen die in de Vietnamese bergen wonen en stoffen op een natuurlijke manier kleuren.

Intussen is Geetika druk in de weer met kunstenaars die zich willen aanmelden voor VAWAA. Binnenkort reist ze naar Spanje en Italië om kennis te maken met een schoenenmaker, een schilder, een schrijver, een wijnmaker, etc. Ook krijgt ze aanvragen van jongeren die een jaar lang van kunstenaar naar kunstenaar willen reizen. Voor hen zal ze een programma ontwikkelen waarbij ze elke maand bij een andere kunstenaar kunnen verblijven zonder dat de kosten te hoog oplopen.

‘Mijn droom is een community te creëren waar kunstenaars en reizigers samenkomen,’ mijmert ze. ‘Misschien organiseer ik wel een retreat waar iedereen jaarlijks een week samenkomt om gezamenlijk te werken en iets moois te creëren. De uitwisseling die dan ontstaat is inspirerend, maar vooral heel leuk!’

Schrijver Nguyen Qui Duc in Vietnam
Schrijver Nguyen Qui Duc in Vietnam

Ook op vakantie bij een kunstenaar? Lees verder op de website van VAWAA.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten