lezen Nieuws

Ontmoet mensen op je vlucht met MileHi

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

De naam van de app MileHi doet vermoeden dat het een snelle dating app is om je te kunnen aanmelden bij de beruchte Miles High club. De praktijk wijst anders uit: ontmoet nieuwe mensen in het vliegtuig. Een sociaal begin van je reis? Sabine testte het.

Datum
Auteur
Sabine de Witte

Toegegeven, een heel sociale vliegtuigpassagier ben ik niet. Meestal stap ik in, plof op mijn stoel, zet mijn noise cancelling headphones op en vertrek naar dromenland. Zeker als ik alleen reis vind ik vliegen de ideale manier om wat uurtjes slaap in te halen. Toen ik werd gevraagd om de app MileHi te proberen, moest ik even een knop omdraaien. MileHi wil vliegen socialer maken, door je voorafgaand aan je vlucht met gelijkgestemde reizigers in contact te brengen. 

Italiaanse kletskous

De app werkt op een iPhone of telefoon met Android en is heel simpel: je maakt een profiel aan of koppelt je Facebook, geeft het vluchtnummer van je eerstvolgende vlucht door en wacht. Andere MileHi-gebruikers die hetzelfde vluchtnummer hebben opgegeven, kunnen vooraf met je in contact komen. Zo chatte ik een paar dagen voor vertrek vanuit Florence naar Amsterdam met een Italiaanse zakenman. Hij vloog naar Amsterdam voor zaken en vroeg mij naar de nieuwste leuke plekjes, ondertussen deelde hij zijn favorieten in de Italiaanse stad, waar ik alleen was. Hij zou in Rome opstappen, waar ik moest overstappen en na wat oppervlakkig gechat kwam dé vraag: mag ik naast je komen zitten?

Mijn zege had hij, en zo zat ik vanaf Rome naast een stijlvolle Italiaanse zakenman, die ‘in de schoenen’ zat, hoe kon het ook anders? Vanaf het moment dat hij plaatsnam, stopte hij niet met ratelen, in een gezellig Engels met Italiaans accent. Hij vertelde honderduit over ‘zijn’ Florence, vroeg me het hemd van het lijf over wat ik van de stad vond en of ik alle culturele hoogtepunten wel van mijn lijstje had afgevinkt.

Uiteindelijk was de vlucht net lang genoeg om in de laatste 10 minuten de beloofde Amsterdamse plekken te delen, zodat hij zijn struisvogelleren instappers ook nog iets van mijn woonplaats kon laten zien. Hij heeft me in de week dat hij in Amsterdam was nog drie keer gebeld voor een ontmoeting. Niet gezellig of zakelijk, ik kende ondertussen zijn hele levensverhaal, ínclusief scheidingsdrama, maar met een bijzondere uitnodiging: ‘Jij lijkt me een intelligente gezelschapsdame, je kunt mooi werken terwij je mij gezelschap houdt.’ Op de foto wilde hij ook niet, nu begreep ik waarom niet. Je maakt wat mee als alleenreizende vrouw kan ik vertellen. 

13-urige herkansing

Ondanks zijn ietwat Italiaans-gladde afsluiting, waar ik hartelijk voor bedankt heb, was het wel een leuke vlucht en is zo’n tijdje verplicht onbereikbaar zijn de perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen. Helemaal als je langer op reis gaat of stiekem niet helemaal alleen durft te reizen, is dit ideaal om een reismaatje te vinden voor een sociale start van je reis of vakantie. Ik heb in MileHi inmiddels mijn eerstvolgende vlucht staan; eind augustus vlieg ik naar Singapore. Een 13-urige herkansing op een bijzondere ontmoeting.

De eerste chats beginnen binnen te druppelen en ik heb nu de keuze uit een Londense investeerder die zijn zakenreis graag wat wil opleuken door in de avonduren iets van de stad te gaan bekijken met gezelschap, een Aziatische dame die na 6 maanden Nederland terugkeert en graag al haar favoriete plekjes met me wil delen én me heeft uitgenodigd voor een familiefeest. Een blik op haar LinkedIn en rondje Google leerde mij dat ze een grote naam is in de lokale modewereld. Altijd handig. De derde optie is een expat die Boston inruilt voor Singapore en na een kort verblijf in Londen graag nog wat Europese nuchterheid naast zich wil voor hij zich in het Aziatisch avontuur stort.

Tinder voor vliegen

De app is bedacht door de Britse Richard Lloyd, die in 1995 zijn vrouw ontmoette in de vertrekhal van Heathrow Airport. Dat moet een voorbode geweest zijn. Lloyd bedacht MileHi toen hij zich verveelde op een vlucht van Marseille naar Londen en ging letten op het gedrag van zijn mede-reizigers. Dat bleek weinig sociaal en hij zag hier een netwerkkans. Lloyd benadrukt dan ook dat MileHi geen Tinder voor in de lucht is, hoewel je met de ‘veeg naar rechts’-beweging kan aangeven of je contact wilt met iemand die op dezelfde vlucht zit. Hij wil vooral de eenzaamheid uit het reizen halen, voor zakenreizigers en singles, maar ook feestgangers en vakantievierders, en iedereen in contact brengen met mensen die hun reis nog onvergetelijker kunnen maken. Ervaringen delen maakt reizen en het bezoeken van sportwedstrijden, bijzondere plekken of evenementen immers nog leuker.

Internationale pers noemt MileHi een ‘revolutie in de reiswereld’, maar dat valt te bezien. Een behoorlijk aantal apps met vergelijkbare intenties heeft de revu gepasseerd en stierf een stille dood. Wat uniek is aan MileHi, is dat het gebruikt kan worden voor, tijdens en na de reis en geen gebruikmaakt van gps-locatie maar van vluchtgegevens. Virgin Atlantic heeft een Seat-to-Seat delivery service met een hilarisch filmpje waarin Richard Branson tips geeft om op 35.000 voet get lucky te vinden, KLM introduceerde in 2012 de Meet & Seat optie, waarbij passagiers hun social media netwerken koppelen aan een boeking en zo kunnen zien wie er nog meer op een vlucht zitten. De service is inmiddels door zo’n 65.000 passagiers gebruikt en in 2014 waren er 30.000 actieve Meet & Seat gebruikers. Opvallend is dat maar liefst 44% van de Nederlanders van de service gebruikmaakt, gevolgd door 12% uit het Verenigd Koninkrijk en 5% uit de Verenigde Staten. De gebruikers gaven aan de service zowel privé als zakelijk te gebruiken. Gaat sociaal doen op vluchten nu echt doorbreken als vliegtuigentertainment

Op zoek naar liefde of een Miles High membership ben ik niet, maar het ontmoeten van nieuwe mensen met een vergelijkbare lifestyle of bijzondere connecties ben ik altijd. Ik ben fan. Deze app zou wel eens sky high kunnen gaan en de lange, saaie uren op kunnen leuken met nieuwe, spannende buren.

Bron: KLM 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten