lezen Reisverhaal

Ontdekkingsreis door Cambodja & Vietnam

Bekijk Sluit

lezen Reisverhaal

Hoewel ze beide landen al meerdere malen heeft bezocht, weten zowel het kleine Cambodja als het uitgestrekte Vietnam het hart van Talisman reisspecialist Evelyn Oostveen nog altijd te beroeren. Afgelopen oktober bezocht ze deze bijzondere bestemmingen!

Datum
Auteur
Evelyn Oostveen
Fotograaf
Talisman travel design

Siem Reap

Het is even afzien, maar na zo’n vijftien uur vliegen arriveer ik eindelijk in mijn geliefde Siem Reap. Het is inmiddels de vierde keer dat ik hier voet aan land zet. De eerste keer was in 2003 en ik kan me herinneren dat Siem Reap niet meer was dan een stoffig stadje met alleen wat lokale guesthouses en restaurants en slechts één echt goed hotel. Dat is veranderd. Inmiddels trekt Cambodja  jaarlijks drie miljoen bezoekers en de verwachting is dat dit aantal in 2015 uiteindelijk zal oplopen tot vijf miljoen. Toch zie ik tot mijn grote genoegen nog veel van het ‘oude Cambodja’ terug.

Park Hyatt, Siem Reap

Mijn eerste dag in Siem Reap ben ik vooral bezig met het inspecteren van voor ons reeds bekende, maar ook nieuwe accommodaties. Mijn favoriet is nog altijd Amansara, een super exclusief verblijf van de bekroonde Aman keten. Ook het Park Hyatt (het voormalige Hotel de la Paix) en Shinta Mani Club blijven toppers. Maar er zijn ook nieuwe hotels, waaronder de charmante Sala Lodge en Phum Baitang, waar ik erg enthousiast over ben! 

’s Avonds breng ik een bezoek aan het Phare Circus, een bijzonder door de NGO ondersteund ontwikkelingsproject. Het geeft kansarme jongeren de mogelijkheid om een opleiding te volgen tot artiest in bijvoorbeeld dans of muziek. De resultaten zijn waarschijnlijk nog beter dan de stichting had durven dromen. De dansgroep die ik vanavond bezoek is namelijk zo goed geworden, dat deze in 2016 in Amerika en Frankrijk mag gaan optreden! 

Op de culinaire tour

Voor mijn tweede dag staan er wederom een aantal hotelinspecties op het programma, maar er is ook tijd voor wat uitstapjes. De magische tempels van Angkor sla ik dit keer over, want die heb ik al meermalen bezocht. In plaats daarvan volg ik een kookworkshop bij de charismatische Kethana, een Cambodjaanse foodie, en haar Nieuw-Zeelandse man Bruce. Samen runnen zij het restaurant The Sugar Palm, waar gerechten uit de authentieke Khmer keuken worden geserveerd.  Samen met Kethana ga ik aan de slag en geniet ik van heerlijke traditionele gerechtjes. 

Evelyn bij Kethana

Mijn gids neemt me ook mee naar de Golden Silk Farm en hier word ik wat sceptisch. Meestal is zo’n weverij een tourist trap, maar tijdens het bezoek merk ik dat het hier anders is. Ik krijg duidelijk uitleg over het hele proces van het bewerken van zijde. Daarbij biedt ook dit initiatief werk aan jonge Cambodjanen en dat is een goede zaak. Ook neem ik een kijkje bij Banteay Srei, de enige tempel die uit zandsteen is gehouwen en waarin de details van het beeldhouwwerk nog heel goed te zien zijn. Het is inmiddels gaan regenen, maar dat vind ik niet erg, want ik ben de enige bezoeker bij de tempel en kan zo in alle rust genieten van de prachtige architectuur. 

Banteay Srei

Battambang

Ik verruil Siem Reap voor het rustige Battambang. Ik logeer in Maison Wat Kor, wat zeker geen luxe hotel is, maar toch zeer aangenaam, omdat de service van het personeel echt uit het hart komt.

Battambang is een fijne plek om als extraatje aan een reis toe te voegen als je wat meer de tijd hebt. De omgeving is prachtig en de bevolking heel vriendelijk! Met de bamboetrein, niet meer dan een bamboevlot op wielen, maak ik een ritje door het vruchtbare platteland met rijstvelden en plantages. Op de terugweg beland ik ineens middenin een crematie, wat hier een hele happening is. Veel licht, gezang en iedereen wordt uitgenodigd. Ik merk dat het geen trieste bijeenkomst is en vind het bijzonder om dit mee te maken. Ook verken ik Battambang per fiets, in mijn ogen een van de leukste manieren om een plaats te verkennen: je voelt, ruikt en ervaart alles veel intenser. Ik bezoek wat marktjes, een oude tempel en maak een praatje met de monniken.

Phnom Penh 

De afstand van Battambang naar Phnom Penh is ‘maar’ 300 kilometer, maar we doen hier toch zo’n zes uur over. Na aankomst zie ik dat ook deze stad in razend tempo verandert, wat te merken is aan het verkeer. Een hele omschakeling na het serene Battambang! 

Monniken

Sinds mijn laatste bezoek zijn er veel hotels bijgekomen en er staan maar liefst acht inspecties op het programma. Nog steeds blijft Raffles Le Royal de meest exclusieve accommodatie, maar ik vind ook wat nieuwe pareltjes. La Rose Suite is geweldig voor liefhebbers van boutique hotels. Verblijf je liever wat meer buiten de reuring van de stad, dan biedt het nieuwe iRoHa Garden Resort, gelegen in een rustige oase, een fantastisch onderkomen. 

Evelyn op de fiets door Oudong

Gelukkig is er ook voldoende tijd om wat nieuwe excursies uit te proberen. Ik maak een fietstocht naar de oude hoofdstad Oudong, waar ik in een mooie pagode een bijzondere zegening ontvang en daarna maak ik een ontspannen boottocht over de Tonlé Sap rivier.

Song Saa Island

Mijn laatste stop in Cambodja is de strandbestemming Sihanoukville, vanuit Phnom Penh zo’n vijf uur rijden. Na aankomst inspecteer ik meteen een aantal hotels, maar ik kan niks vinden wat binnen het Talisman aanbod past. Gelukkig staat er ook een inspectie in het Song Saa Island Resort op het programma, een luxe resort op Song Saa Island, een eiland op circa 45 minuten varen vanaf Sihanoukville. Dit is echt Talismans! Het resort wordt omgeven door een tropische oase waarin ik blootsvoets over de zandpaden wandel. De villa’s zijn prachtig en vanuit je privézwembad heb je schitterend uitzicht op zee en een paar kleine buureilandjes.  

Song Saa Island

Vietnam

Na een heerlijke nacht in het Song Saa Island Resort maak ik me op voor de tocht naar Dong Hoi in het noorden van Vietnam. Eerst reis ik terug naar Phnom Penh, vanwaar ik naar Hanoi vlieg. Hier slaap ik een nachtje, waarna ik de volgende ochtend naar Dong Hoi vlieg. Hier staat een oude bekende om mij te wachten: Quyen, een contactpersoon van onze lokale agent. Ik ken haar al tien jaar en het is ontzettend leuk om haar weer eens te zien. Ze wordt vergezeld door meneer Chi, een bevlogen gids met een prettige, aanstekelijke energie.  Samen rijden we naar Phong Nha National Park. Allereerst brengen we hier een bezoek aan de lodge waar ik zal overnachten. Ik verwacht er niet veel van, want het lijkt me heel basic, maar het valt mee. De kamers zijn niet heel luxe of sfeervol ingericht, maar bieden voldoende ruimte en de lodge heeft een zwembad. 

’s Middags gaan we dan eindelijk de natuur in en dit overtreft al mijn verwachtingen. Het enorme karststeengebergte en de weelderige jungle hebben mij direct in hun greep. Verscholen in de bergen liggen wat dorpjes en grotten. Nu ben ik geen fan van grotten, maar zodra we per boot door de eerste grot heen varen, ben ik al om. De Paradise Cave, een Unesco werelderfgoed, is nog veel indrukwekkender. Stalactieten en stalagmieten steken als statige toortsen uit de rotswanden en de kleuren zijn prachtig. 

De volgende dag verken ik het platteland van Phong Nha per fiets. Ik rijd langs de akkers waar boeren met hun waterbuffels het land bewerken. In de kleine huisjes wordt rijst bewerkt om geëxporteerd te worden en ik zie kinderen in hun prachtige uniformen uit hun scholen komen. Ik lunch bij een organische boerderij. ’s Middags bezoek ik nogmaals een grot, die je niet zomaar kunt betreden. Je roetsjt er met een zipline naartoe. Binnenin is het donker, enkel het lampje op de helm die ik draag verraad de vormen van het binnenste van de grot. Ook moet ik een stukje door de modder klauteren, wat op zich vermakelijk is, maar niet best voor je kleding. 

Nadat ik me heb opgefrist gaan we met een motor op pad. Ik zit achterop, terwijl mijn chauffeur ons over een stukje van de befaamde Ho Chi Minh trail rijdt. Mijn chauffeur is erg jong, maar weet veel over de geschiedenis van deze route te vertellen. Ik slaap ’s nachts niet in de lodge, maar in een homestay. Heel bijzonder, maar zeker niet comfortabel. Gelukkig zijn er in de omgeving ook een paar lodges die voor onze reizigers veel beter geschikt zijn. 

Hoi An

Van de jungle rijden we naar het plaatsje Hoi An. Om de lange rit te onderbreken maken we een stop bij de DMZ en de tunnels. De tunnels, overblijfselen uit de oorlog, worden hier veel minder bezocht dan bijvoorbeeld de Cu Chi tunnels vlakbij Ho Chi Minh.  Het is dan ook een heel andere ervaring en een stuk rustiger. Eenmaal in Hoi An kom ik weer in die oude vertrouwde gezellige sfeer terecht.

The Nam Hai

Na een diner in een lokaal restaurantje wordt ik naar The Nam Hai  gebracht, onze topaccommodatie in Vietnam met superluxe (pool!) villa’s en een geweldige ligging aan het strand. Wat jammer dat ik hier niet wat langer kan verblijven! De volgende dag bezoek ik nog een aantal hotels, waarvan Fusion Maia me het meest aanspreekt. Dit prachtige hotel heeft een zeer goede spa waar tijdens je verblijf dagelijks twee massages zijn inbegrepen. Een paradijs voor de wellnessliefhebber! Helaas is het na deze hotelinspectie tijd om naar de luchthaven te gaan en afscheid te nemen van het mooie Vietnam.  

Het strand bij Nam Hai

Volop nieuwe inspiratie voor Talisman reizen keer ik huiswaarts. Ik heb nu al zin om met mooie reisvoorstellen voor Vietnam & Cambodja aan de slag te gaan, en de verwachtingen van onze Talisman reizigers te overtreffen!

Evelyn Oostveen koos van meet af aan voor Azië en dan met name de minder ontwikkelde landen als Laos, Cambodja en Vietnam. ‘Omdat in die landen het contact met de bewoners veel intenser is,’ aldus Evelyn.
 

Kijk op de website van Talisman om te zien welke andere bestemmingen er worden aangeboden.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten