lezen Nieuws

Nieuw uitkijkpunt hoog boven de Noorse fjorden

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Deze route door de bergen in het westen van Noorwegen brengt je langs vele hoogtepunten en daar komt deze zomer een nieuwe bij: dit hoge platform zorgt voor een spectaculair uitzicht over de Noorse fjorden!

Datum
Auteur
Willeke van Doorn
Fotograaf
Bjørn Andresen / Statens vegvesen

Van honderden meters kijk je naar beneden langs de steile bergwanden naar de diepe dalen van het Vetlefjord in Noorwegen. Deze zomer opent een nieuw uitkijkplatform dat op 700 meter boven zeeniveau tussen de bergen hangt en vanaf waar je een spectaculair uitzicht hebt over de Noorse fjorden.

Het betonnen platform krijgt de vorm van een driehoek en is 800 vierkante meter groot. Alle drie de hoeken staan iets omhoog: via de traptreden klim je naar boven vanwaar je tot ver uitkijkt over de besneeuwde bergtoppen. Daarnaast gaat het platform ook dienen als openluchttheater.

Een van de hoekpunten van het nieuwe platform, dat is ontworpen door architectenbureau Code. Foto: Eivind Nygaard / Code

Het Vetlefjord in het westen van Noorwegen ligt aan de Gaularfjellet Nationaal-Toeristische Route. Dit is een van de achttien wegen die in de afgelopen twintig jaar een transformatie hebben ondergaan. Architecten en ontwerpers zijn aan de slag gegaan om de routes te verbeteren, bijvoorbeeld door dit soort uitkijkpunten aan te leggen.

De 114 kilometer lange route kronkelt door het berggebied en brengt je langs watervallen en stroomversnellingen. Over de Likholefossenwaterval ligt een brug waar je recht over het natuurgeweld heen rijdt. Utsikten – Noors voor ‘uitzicht’ – is het letterlijke hoogtepunt op de route en een plek om je auto even aan de kant te zetten en te genieten van het uitzicht: binnenkort vanaf het nieuwe platform.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten