lezen Bizarre bestemmingen

Maho Beach: waar de vliegtuigen je om de oren vliegen

Bekijk Sluit

lezen Bizarre bestemmingen

Zou jij op je handdoek blijven liggen als een Boeing 747 rakelings over je hoofd raast?

Datum
Auteur
Christian de Bruijn
Fotograaf
Benny Zheng

Een reis richting de Cariben maak je over het algemeen om ongestoord de batterij weer op te laden op een van de vele bounty-eilanden. Sint Maarten is daar met zijn parelwitte stranden, wuivende palmbomen en azuurblauwe zee bij uitstek geschikt voor. Ténzij je naar het op dit eiland gelegen Maho Beach gaat. Pal gelegen naast een landingsbaan vliegen op dit strand de Boeing 747’s – hoe bizar het ook klinkt – op slechts enkele meters over de hoofden van de badgasten.

Princess Juliana International Airport

Maho Beach maakt onderdeel uit van het Nederlandse deel van het eiland Sint Maarten. In 1942 is besloten op deze locatie een militaire landingsstrook aan te leggen, maar hierbij het strand ongerept te laten. Nog geen jaar later werd deze omgebouwd tot de burgerluchthaven Princess Juliana International Airport, vernoemd naar onze vorstin uit die tijd.

Een van de gevaarlijkste vliegvelden ter wereld

Sindsdien landen dag in dag uit kisten boordevol toeristen op dit vliegveld, dat door zijn extreme ligging bekend staat als een van de gevaarlijkste ter wereld. De korte landingsbaan van 2300 meter biedt nauwelijks ruimte voor grote toestellen. Piloten worden gedwongen zo laag aan te vliegen dat elke landing lijkt te eindigen in een crash op het met toeristen afgeladen Maho Beach – iets wat overigens gelukkig nog nooit gebeurd is. Niet voor niets is deze plek enorm populair onder vliegtuigspotters.

Oordoppen in en camera in de aanslag

Wat betekent dit vlieggeweld voor de exotische strandgangers van Maho Beach? Dat hangt er nogal vanaf. Wanneer een toestel de landing inzet, doe je er verstandig aan oordoppen in te doen, je camera in de aanslag te houden en te genieten van de unieke ervaring. Je krijgt niet elke dag de kans te bukken voor een Boeing 747.

Zonder pardon weggeblazen

Maar: maakt een vliegtuig zich juist klaar voor vertrek op landingsbaan nummer tien? Hou jezelf – of elkaar – dan maar goed vast. De straalmotoren zijn zo krachtig dat de onoplettende of eigenwijze toerist zonder pardon wordt weggeblazen. En hoe pijnlijk ook, het gebeurt. Je doet er dus verstandig aan de waarschuwing van de speciaal geplaatste borden niet in de wind te slaan.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten