lezen Wereldwijs

Lyon is ’s werelds eerste stad met zelfbesturende bussen

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

In Lyon manoeuvreren twee volledig elektrische bussen zonder chauffeur door een paar van de drukste straten van Frankrijk.

Datum
Auteur
Marlot Heerink
Fotograaf
Navya.tech

De bussen rijden voorzichtig hun eerste kilometers door de grote stad. Helemaal zelfstandig zijn ze nog niet: tijdens het komende proefjaar is altijd iemand in de bussen aanwezig voor het geval er iets misgaat. Door de risicofactor zijn de bussen voorlopig gratis, dus moedige zielen zijn goedkoop uit! Veel risico is er trouwens niet, want de bussen – ontworpen door het Franse bedrijf NAVYA – zijn voorzien van de nodige camera’s en sensoren om ongelukken te voorkomen.

En als er dan toch een ongeluk gebeurt, zal het niet al te hard aankomen: beide bussen rijden namelijk niet harder dan 20 kilometer per uur. Voorlopig is het gezellig klein, met plek voor maar 15 passagiers, maar grotere bussen zijn in ontwikkeling.

Foto: Navya.tech

Eerder zijn de voertuigen al getest in andere steden in Frankrijk en Zwitserland, maar de wijk La Confluence, tussen de rivieren Saône en Rhône, in Lyon is de eerste locatie waar de bussen permanent rijden. Wie weet rijden ze binnenkort wel in Nederland!

Lees ook over de langste busreis ter wereld!
 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten