lezen Wereldwijs

Seoul: Knuffel een hond, kat of schaap in huisdierencafés

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Trouwe puppyogen, spinnende kittens en wollige omhelzingen: huisdierencafés zijn razend populair in Seoul. Je kunt er spelen met honden, katten of zelfs schapen.

Datum
Auteur
Marjolein Welling

Met appartementen niet groter dan een slaapkamer, werkweken van vijftig tot zestig uur en een dierenverbod voor veel woningen, zijn huisdieren schaars in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Maar veel inwoners zijn echte dierenliefhebbers. Wat als zij een pluizig bolletje willen aaien? 

Geen probleem: locals – en ook toeristen – gaan naar één van de ruim vijftig honden-, katten- of schapencafés op verschillende locaties in de stad. ‘We zien veel reizigers langskomen die hun huisdieren missen of na maanden alleen reizen gezelschap zoeken.’ Aldus Sejoon Kim (19), medewerker bij hondencafé Bau House in de hippe studentenwijk Hongdae. Aziatische huisdierencafés bestaan sinds 1998, toen in Taiwan het eerste kattencafé opende. Deze trend breidde zich begin 2000 via Japan uit naar Zuid-Korea, met ook schapen en hondencafés.

Foto: Marjolein Welling

Vaste gebruiksaanwijzing

Hoe werkt dat, zo’n huisdierencafé? Entreegeld is er niet, wel een verplicht drankje. Dat is iets duurder dan normaal: rond de zes euro. Favoriete knuffeldieren kunnen alvast gekozen worden uit een overzicht van alle cafédieren – inclusief naam, leeftijd en achtergrond. Medewerkers benadrukken dan nog even de do’s en don’ts. Schoenen uit, niet schreeuwen of rennen en slapende dieren laten rusten. Aaien en knuffelen mag, oppakken niet. Voor katten gelden speciale regels. ‘Sommigen dragen blauwe sjaaltjes omdat ze ziek zijn. Daardoor bijten of krabben ze sneller en kunnen dus beter niet aangeraakt worden,’ vertelt Seo Young Park (22), medewerkster bij Cat Playground in shoppingwijk Myeongdong.

Dan kan de pret beginnen. Bezoekers van honden- en kattencafés zijn samen in één ruimte met dertig tot vijftig rennende, slapende of rustende dieren. Genoeg speelkeus dus. Dat kan aan tafels of op fluweelzachte tapijten, babyblauwe ledikantjes en in pompoenvormige speelgoedhuisjes. In het Thanks Nature Café staan de schapen Anna en Elsa in een ommuurde binnenplaats. Binnen – een schapenwalhalla met talloze sleutelhangers, beeldjes en schilderijen van de witharige beestjes – is er plek voor lunch en drankjes. Voor alle cafés geldt: wie niet wil knuffelen, kan ook alleen kijken.

Foto: Marjolein Welling

Verzorging en hygiëne

Verzorging van de dieren heeft hoge prioriteit in de huisdierencafés. Dat moet ook, want de meeste hebben extra aandacht nodig. Via dierenziekenhuizen, donaties of het asiel komen ze in de cafés terecht. Daar blijven ze voor altijd. Behalve de schapen, die gaan in de zomer naar het platteland om de hitte te vermijden. Alle dieren worden drie keer per dag gevoerd en sommigen worden op straat uitgelaten – ook de schapen. Wanneer ze even niet onder de mensen willen zijn, kunnen de dieren zich terugtrekken in verschillende rust- en slaaphuisjes.

Je vraagt je misschien af hoe schoon zo’n met beesten gevuld café is, maar er is veel aandacht voor hygiëne. Kleine ongelukjes worden meteen met plastic zakjes, chloor en vaatdoekjes opgeruimd door medewerkers. Drankjes worden geserveerd met stevige deksels, zodat de dieren er niet bij kunnen. Persoonlijke spullen gaan in speciale plastic zakken. Met kledingborstels kunnen bezoekers na afloop dierenharen verwijderen. 

Ook knuffelen met huisdieren in Seoul? Het Bau House Dogcafé is te vinden op 394-44 Seogyo-dong, Mapo-gu. Kattenliefhebbers kunnen naar Cat Playground op 78, Namdaemun-ro, Jung-gu en de twee schapen staan in het Thanks Nature Café: 486 Seogyo-dong, Mapo-gu.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten