lezen Wereldwijs

'Klimmen helpt het hoofd leegmaken'

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Op relatief late leeftijd raakte Niek de Jonge in de ban van het alpinisme en de klimsport, maar inmiddels zou hij het niet meer uit zijn leven weg kunnen denken. Dit is het derde van vier interviews met jonge outdoorsporters.

Datum
Auteur
Myrthe Prins
Fotograaf
Kris Schrijvers

Waar en wanneer ben je geïnteresseerd geraakt in outdoor sporten?

Ik ben pas op behoorlijk late leeftijd begonnen. Rond mijn 21ste ben ik voor het eerst met mijn oom meegegaan naar de klimhal in Amsterdam. Dat vond ik zo leuk dat ik daarna vaker meeging, maar in mijn eigen vriendengroep zaten niet echt andere klimmers. Uiteindelijk heb ik bij de USAC (Utrechtse Studenten Alpenclub) wat cursussen doorlopen. De echte verslaving sloeg toe toen ik in 2006 naar Australië en Nieuw-Zeeland ging. Daar ontdekte ik het klimmen op eigen protectie – dus zonder boorhaken – en het alpinisme. Daarna ben ik naar Yosemite in de Verenigde Staten gegaan, waar ik leerde om lang op een wand te overleven en daar ook te slapen. 

Wat betekent sport op dit moment in je leven?

Sport vind ik een beetje een moeilijk woord. Klimsport is wel een sportieve bezigheid, maar ik zie alpinisme niet als sport. Sport heeft in mijn ogen meer een competitief karakter. Bij sport meet je je meestal aan anderen, maar bij alpinisme meet je je puur aan jezelf. Je probeert de berg of een route te beklimmen en als de condities daar niet naar zijn, ga je terug en kun je het later weer proberen. Sportieve bezigheden zijn wel erg belangrijk in mijn leven. Ik word blij van het klimmen en van fysiek bezig zijn, het helpt het hoofd leegmaken en ontspannen. 

Wat is de mooiste plek waar je ooit geweest bent?

Ik ben net terug van de Peak District in Engeland, dus die bestemming ligt nu nog vers in mijn geheugen. Je hebt er prachtige Engelse landschappen met mist en gezellige pubs. Het klimmen daar is echt geweldig. Maar dat heb ik met alle gebieden. Juist de variëteit tussen verschillende landen spreekt me aan. Er zijn gewoon ontzettend veel plekken die heel mooi zijn op de wereld. Zo ging ik bijvoorbeeld naar Patagonië, Yosemite en Marokko. Ik hoop eigenlijk dat ik de mooiste plek nog niet gezien heb, dan heb ik nog iets om naar uit te kijken.

Foto: Jefta Smit

Kom je wel eens in extreme situaties terecht?

Bijna nooit. Ik ben een berekenende klimmer, dus als het weer er niet naar is, ga ik wat anders doen. Wel ben ik een keer in een storm terechtgekomen bij het beklimmen van de Fitzroy in Patagonië. Het gebied staat bekend om de harde winden en het slechte weer, maar de storm was voor een halve dag later voorspeld en overviel ons. We hebben de hele nacht moeten uitzitten terwijl we continu probeerden onze ledematen warm te houden. Dat was wel het eerste moment dat ik dacht: in deze situatie zou je kunnen omkomen. Soms kun je die dingen gewoon niet voorspellen. Meestal probeer je dat wel. Het weer is een essentieel onderdeel in alpinisme, dus het is belangrijk om dat goed in te schatten.  

Welke reis zou je nog graag een keer willen maken?

Er staan heel veel bestemmingen op mijn verlanglijstje. Er zijn veel gebieden waar ik al ben geweest en waar ik nog wel een keer heen zou willen. Als je een route klimt, kijk je wel eens achter je of naast je, en dan zie je een andere route die moeilijker is of gewoon zo esthetisch dat je die lijn ook wilt beklimmen. Het voordeel als je ergens teruggaat: je weet al van het hele reilen en zeilen rond die locatie. Plekken waar ik vaak heenga, zijn Chamonix en Ettringen. Ik zou ook nog graag een keer teruggaan naar Patagonië en de Himalaya, maar qua logistiek zijn dat lastigere gebieden dan de Alpen en klimgebieden in de buurt. 

Niek de Jonge wordt gesponsord door Rab. Lees meer over de sporter op zijn websiteDit is het derde van vier interviews met jonge outdoorsporters. Lees ook de interviews met Roeland van Oss, Micha Vanhoudt en Martin Fickweiler.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten