lezen Wereldwijs

‘Je moet je niet blindstaren op de rots’

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Micha Vanhoudt is een Vlaamse sportklimmer, die voornamelijk de rotsen van Europa trotseert. Dit is het tweede van vier interviews met jonge outdoorsporters.

Datum
Auteur
Myrthe Prins
Fotograaf
Thomas Schermer

Waar en wanneer ben je geïnteresseerd geraakt in outdoor sporten?

Het begon op mijn 15de, toen ik tijdens een verjaardagsfeestje naar de klimhal ben gegaan. Ik was meteen verkocht. Sindsdien ben ik blijven klimmen. Al vrij snel ging ik twee keer per week naar de klimhal, op een bepaald moment werd dat vier keer per week, en nu klim ik vijf tot zes dagen per week. Ik heb ook nog gestudeerd, eerst natuurbeheer en toen journalistiek, maar omdat in die vakken vrij weinig werk voorhanden is, ben ik op dit moment vooral bezig als klimmer. Bij klimmen creëer je zelf het werk. Je moet jezelf verkopen, naar media en naar sponsors toegaan, en met lezingen kan je een soort inkomen genereren. 

Wat betekent sport op dit moment in je leven?

Momenteel ben ik elke dag met sport bezig. Soms train ik op een manier dat ik niet aan het klimmen ben, zoals door het doen van buikspieroefeningen, of ben ik bezig met de planning van trips en sponsoring. Het betekent op dit moment dus heel veel. Het geeft een zekere structuur aan je leven, wat belangrijk is. Daarnaast heb ik het gevoel dat ik iets doe wat mijn passie is. Langzaam maar zeker wordt die passie een beroep. Dat is niet altijd even makkelijk en fijn, maar wel spannend. 

Wat is de mooiste plek waar je ooit geweest bent?

Dat is een moeilijke vraag. Ik heb veel door Europa gereisd en ben in de Verenigde Staten en India geweest. Voor sportklimmen is Europa wel wat me het meeste aanspreekt. Het is een continent met heel veel geschiedenis en mooie oude steden. Qua natuur zijn andere landen ook heel mooi, maar ik reis toch het liefst in Europa. Het gaat bij het klimmen niet alleen om de rots, maar om de totale ervaring. Je hebt een mooi spreekwoord: terwijl je onderweg naar de top bent, moet je ook stoppen om aan de bloemen te ruiken. Dat probeer ik wel te doen. Je moet je niet blindstaren op de rots – het reizen, steden bezoeken en nieuwe mensen ontmoeten hoort daarbij.

Kom je wel eens in extreme situaties terecht?

Misschien het grootste verschil met de andere gesponsorde atleten van Rab is dat ik vooral sportklimmer ben en dus op de rotsen zit, terwijl de meeste anderen alpinist zijn. Sportklimmen is veel veliger dan alpinisme – veiliger dan wielrennen zelfs. Ik heb wel bijvoorbeeld een paar keer op bergtoppen moeten overnachten. En een hele bizarre situatie was toen ik in 2008 naar India ging. Ik kwam aan in Mumbai, enkele weken na de befaamde terroristische aanslagen. Het was heel surrealistisch om daar te lopen met sportmateriaal, terwijl er overal mensen rondliepen met machinegeweren, van wie je niet wist of ze nou bij de politie hoorden of niet. Het was er verder wel rustig, maar dat was toch wel een rare situatie.

Welke reis zou je nog graag een keer willen maken?

Ik reis sowieso heel veel, soms iets té veel. Met de auto rijd ik 60.000 kilometer per jaar. Over enkele weken vertrek ik voor een maand naar Siurana in Catalonië. Dat is een van de oudste Spaanse gebieden, het hele dorp staat op Unesco’s werelderfgoedlijst. Maar een reis die ik echt nog wil maken is naar Antarctica. Daar heb je de Ulvetanna, een hoge en bekende wand. Ik heb die meerdere malen bezocht met een vriend om een expeditie daarnaartoe te plannen, maar op dit moment is het nog te duur. Misschien kan het over een aantal jaren wel.

Micha Vanhoudt wordt gesponsord door Rab. Lees meer over de sportklimmer op zijn websiteDit is het tweede van vier interviews met jonge outdoorsporters. Lees ook de interviews met Roeland van Oss, Niek de Jonge en Martin Fickweiler.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten