lezen Nieuws

Interview met een KLM stewardess

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Valerie Musson (41) is al ruim 10 jaar stewardess voor KLM. Wij voelden haar aan de tand over al haar avonturen op grote hoogte.

Datum
Auteur
Sabine de Witte
Fotograaf
Valerie Musson

KLM stewardess Valerie Musson (41) deelt haar avonturen op het KLM Blog, haar eigen website DareSheGoes en op Twitter geeft ze een kijkje in haar reisschema. Zo zit ze de ene dag in Chicago en is ze de volgende dag weer aanwezig bij een event in Amsterdam. Wat is er zo leuk aan stewardess zijn, hoe voorkomt ze een jetlag en wat is haar ultieme inpaktip?

Je reist ontzettend veel, is dat de reden dat je ooit stewardess bent geworden?
Reizen is inderdaad een mooie manier om een totaalbeeld van de wereld te krijgen, mensen te ontmoeten, steden en culturen te ontdekken. Eerlijk gezegd vond ik ‘vliegen’ vroeger een beetje eng. Dus dat ik ooit als stewardess aan de slag zou gaan had ik tot zo’n 13 jaar geleden nooit gedacht. Ik heb een creatieve HBO-opleiding afgerond, dus daar ligt mijn echte passie. Maar vliegen bij KLM is een mooie tweede en nu ik bijna drie jaar voor het KLM blog schrijf onder de naam DareSheGoes, is dit een perfecte combi voor mij. De reden waarom ik ben gaan vliegen was dat een creatieve baan waarvoor ik uit Maastricht naar de Randstad ben verhuisd uiteindelijk niet liep zoals ik had verwacht. Tijdens het reizen met het OV in die tijd viel mijn oog op een KLM vacature. Ik wilde graag meer van de wereld ontdekken. En omdat mijn toenmalige vriendje verhuisde naar Kaapstad voor zijn werk, dacht ik, ‘Zo kan ik hem ook nog wel blijven zien.’ Wishful thinking: uiteindelijk heb ik hem ooit één keertje naar Zuid-Afrika gevlogen en hebben we elkaar maar vier uur in Kaapstad gezien.

Uit onderzoek is gebleken dat reizen zou ontwrichten, hoe ervaar jij dat? En wat doe jij om je thuis te voelen?
Bedoel je dat omdat ik een onregelmatig leven heb, ik veel alleen ben? De onregelmatigheid vind ik eigenlijk best heel prettig. Ik vlieg deeltijd en heb hierdoor genoeg vrije tijd om creatief bezig te zijn en mijn sociale leven op orde te houden. Over het algemeen kan ik heel goed mijn eigen rooster samenstellen. Maar soms mis ik ook wel eens leuke momenten met familie of vrienden omdat ik moet werken. Social media, FaceTime etc. zorgen er tegenwoordig voor dat ik mijn dierbaren kan laten meegenieten van leuke bestemmingen. Zo konden mijn ouders eens een prachtige tango volgen via FaceTime vanuit Buenos Aires.

Het alleen zijn vind ik niet heel erg, ik ben een ondernemend persoon en doe graag dingen die ik leuk vind. Een goed reisgids is dan eigenlijk alles wat je nodig hebt en je maakt vaak als je alleen bent snel en leuk contact met de locals!  En wat ik doe om mij thuis te voelen? Ik heb wat persoonlijke items die altijd in mijn koffer zitten. Zoals een mooie gehaakte stola gemaakt door mijn oma die er niet meer is. Als ik niet kan slapen, doe ik die lekker om en dat voelt dan heel fijn. Neem ik altijd mijn lievelingstheetjes mee, staat mijn iPhone vol met leuke foto’s, draai ik altijd mijn lievelingsmuziek in mijn hotelkamer als ik wakker word of als ik mij op mijn vlucht voorbereid. Verder heb ik altijd iets dierbaars van mijn andere overleden oma in mijn werkgilet zitten. Alle andere ‘reis veilig’ mantra’s die ik heb gekregen van vrienden zitten ook altijd in mijn trolley.

Wat is de mooiste bestemming waar je tot nu toe op hebt gevlogen?
Oeh, die vind ik lastig! Want er zijn zo veel mooie bestemmingen! Privé vond ik Australië geweldig en hou ik van Parijs. Sinds een tijdje is Buenos Aires uit het KLM-netwerk mijn lievelingsbestemming en op Europa vind ik een nachtstop Berlijn geweldig!

Regelmatig verschijnen berichten in het nieuws van passagiers die zich hebben misdragen, dronken piloten of zelfs verhitte stewardessen. Wat is het gekste dat jij ooit tijdens je dienst hebt meegemaakt?
Gelukkig vallen de gekke dingen bij mijn vluchten mee en maak ik juist heel veel leuke dingen mee, daarover binnenkort meer in een KLM blog. Wat ik wel verdrietig vond toen er tijdens een vlucht een passagier was overleden tijdens de slaap. De wens is om iedereen veilig en in een goede gezondheid van A naar B te vliegen. Als dat dan niet is gelukt, voelt dat verdrietig. Het enige wat soort van ‘troost’ bood was dat ik zag dat deze persoon een lach op het gezicht had.

Ben je trots op je blauwe uniform, of zijn er nog andere pakjes waar je graag in zou willen werken?
Ik ben zeker trots op KLM blauw, niet specifiek op het uniform want ik vind mezelf minder mij in een uniform (dus een ander pakje is ook niet aan mij besteed). Maar als ik op een bestemming weer in die blauwe vogel stap, voelt het al als thuis komen. Het is de oudste vliegmaatschappij van de wereld waar veel mooie mensen werken. Het is een uniek bedrijf. KLM is bijzonder door zijn mensen, mensen die al jaren voor dit bedrijf werken. Met ervaring en vertrouwen.

Jouw ultieme inpaktip?
Ik neem altijd sportspullen mee of een bikini zodat ik kan zwemmen als een hotel een zwembad heeft. Heb ik naast mijn eigen toiletspullen in mijn koffer een toilettas met alles erin zodat ik niet alles steeds hoef in te pakken en kan vergeten. Als ik privé vlieg, neem ik altijd in mijn handbagage een warme sjaal mee, extra sokken en een pen! Ik verbaas mij elke vlucht weer als mensen mij om een pen vragen :)

Instagram: @dareshegoes
Twitter: @dareshegoes

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten