lezen Wereldwijs

‘Ik heb ooit een bevroren teen gehad’

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Roeland van Oss is een van de weinige berggidsen die Nederland rijk is. Een groot deel van het jaar werkt hij als berg- en skigids in de Franse Alpen. Dit is het eerste van vier interviews met jonge avonturiers en outdoorsporters.

Datum
Auteur
Myrthe Prins
Fotograaf
Roeland van Oss

Waar en wanneer ben je geïnteresseerd geraakt in outdoor sporten?

Van kinds af aan ging ik al met mijn ouders wandelen in Oostenrijk, maar toen ik een jaar of 15, 16 was, wilde ik meer dan alleen wandelen over de paden: ik wilde een gletsjer op. Mijn ouders hadden daar geen ervaring mee, dus ging ik naar de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Toen was ik volgens mij 17 jaar oud. Ik deed daar een cursus en de jaren daarop weer, en ik was zo enthousiast dat ik vervolgens met een klimmaatje zelfstandig ben gaan klimmen. Sindsdien heb ik het elke zomer gedaan. Mijn eerste ervaringen waren dus met de bergen zelf, en pas na een aantal jaar bedacht ik me dat het wel goed was om door het jaar heen ook in de klimhal te trainen.

Wat betekent sport op dit moment in je leven?

Sport speelt een hele grote rol in mijn leven. Ik ben er bijna elke dag mee bezig, aangezien ik nu berggids ben. De buitensport is wel misschien een ander soort sport dan iedereen gewend is. Het seizoen loopt voor ons van begin juni tot eind september. Daarna is er relatief weinig werk, en dan is er vanaf kerstmis het skiseizoen tot eind april. Dit is dus de periode dat we even kunnen rusten – het is immers heel zwaar werk – en alvast vooruit kunnen plannen.

Wat is de mooiste plek waar je ooit geweest bent?

Een hele speciale ervaring was toen ik in 2008 mee mocht met een expeditie naar de K2, de op één na hoogste berg ter wereld. Zelf ging ik maar tot Kamp 3 (op zo’n 7000 meter hoogte), maar als je op die hoogte bent en uitkijkt over alleen maar andere bergtoppen en enorme bergen, is dat echt imposant. Dan voel je je ineens heel klein. Als je hier in Europa klimt, zijn de bergen al best groot, maar tussen die bergen in Pakistan voel je echt dat je maar een klein speldenkopje bent op de wereld.

Kom je wel eens in extreme situaties terecht? 

Ik heb ooit een bevroren grote teen gehad. Toen moest ik een week in het ziekenhuis liggen, terwijl de dokter me vertelde dat hij mijn teen eraf zou halen. Maar uiteindelijk is het toch nog goed gekomen met medicatie. Dat gebeurde in de Alpen, in de buurt van de Mont Blanc, op een steile ijswand van ongeveer 800 meter. We waren wat traag met klimmen, dus hebben uiteindelijk 24 uur over de beklimming gedaan en in die tijd weinig gegeten en gedronken. Dat waren gewoon slechte condities en dat hadden we van tevoren kunnen weten. Omdat ik nu werk als berggids, heb ik veel meer ervaring en betere materialen. Ik ga gevaarlijke situaties niet uit de weg, maar zorg ervoor dat ik een goede voorbereiding heb.

Welke reis zou je nog graag een keer willen maken?

Ik heb verschillende bergen die ik nog graag wil beklimmen. Waar ik heel graag naartoe wil is Mount McKinley, de hoogste berg van Noord-Amerika (ruim 6000 meter hoog). Het is de bedoeling dat ik daar volgend jaar heenga. De berg ligt heel noordelijk en is daarom heel koud. Dat lijkt misschien niet echt een reden om je tot een berg aangetrokken te voelen, maar daardoor is de berg heel extreem voor die hoogte. Ik hou van extreme situaties, maar niet in de zin van dat het gevaarlijk moet zijn. Ik vind het bijvoorbeeld extreem om een aantal dagen achter elkaar te klimmen – dat soort dingen spreken me aan. Op Mount McKinley zit een mooie route van drie kilometer lang, waar je een aantal dagen over doet.

Roeland van Oss wordt gesponsord door Rab. Lees meer over de berggids op zijn websiteDit is het eerste van vier interviews met jonge outdoorsporters. Lees ook de interviews met Micha Vanhoudt, Niek de Jonge en Martin Fickweiler


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten