Bekijk Sluit
Veerle Witte

Digital Nomad

Veerle Witte

Wereldreiziger Veerle, oprichter van Travel Diaries, gaat sinds juni 2014 als digital nomad op pad voor Traveler. Ze is in 36 landen geweest, heeft haar hart verloren aan Zuid-Amerika en kent een groot zwak voor dieren en natuur.

follow Veerle


O, Jasper. Al jaren droom ik over een reis langs de ruige pieken, twinkelende meren en diepe kloven. In mijn fantasie zou ik er in de (na)zomer zijn, toch ben ik er nu in hartje winter.

Datum
Door
Veerle Witte
Fotograaf
Fairmont Jasper Park Lodge

Had mij drie jaar geleden verteld dat ik hier in de winter zou komen, dan had ik gelachen. Het kan hier rustig -30 °C worden in deze tijd van het jaar. Echter, zo heb ik ondervonden in de laatste dagen in het nationale park, zijn er genoeg redenen om Jasper National Park in het westen van Canada in de winter te bezoeken.

De serene schoonheid van winters Jasper. Foto: Veerle Witte

Sterker nog, veel inwoners van het knusse outdoorparadijs zweren erbij. Het is heerlijk rustig en je hebt de natuur zo goed als voor jezelf. En met de temperatuur valt het me alles mee: die schommelt tussen 0 en 7 °C. Genieten!

Gespot. Wapiti’s! Foto: Veerle Witte

Zo sta ik voor het eerst in zeven jaar weer op de latten in het skigebied van Jasper: Marmot Basin. Hier geen lange wachtrijen voor de skilift of skiërs de je omver racen. ‘Mensen komen hier om aan de drukte te ontsnappen,’ zegt ski-instructeur Martin. ‘En het seizoen is lang: van midden november tot het eerste weekend in mei.’ Met het zonnetje op mijn gezicht ski ik van brede pistes met zachte poedersneeuw, omgeven door sparren, en kijk ik uit over de machtige omringende natuur. Ik heb de pistes bijna helemaal voor mezelf. Wat een luxe, wat een stilte, wat een schoonheid.

Ski-selfie op de pistes in het Marmot Basin!

Ik heb maar twee volle dagen in Jasper, maar had hier het liefst twee weken doorgebracht. Je komt hier namelijk niet alleen voor de pistes. Waar ik op dag 1 – na een waanzinnige roadtrip vanuit opkomende industriestad Edmonton – direct het avontuur indook met een nachthike langs de bevroren watervallen van de Maligne Canyon, ging ik de volgende dag skiën in de ochtend, op zoek naar dikhoornschapen en wapiti’s (grootste hertensoort na elanden) in de middag, om vervolgens nog een paar pirouetjes te draaien op een van de prachtige bevroren meren tussen de bergen.

Schaatsen over bevroren meren! Foto: Fairmont Jasper Park Lodge

’s Avonds ga ik sterrenkijken en dat kan hier uitermate goed: Jasper is benoemd tot Dark Sky Reserve, wat betekent dat alles eraan gedaan wordt om de lichtvervuiling te beperken. In het planetarium kan je plaatsnemen in een strandstoeltje in een dome waarop de hemel boven Jasper wordt geprojecteerd. Zo neemt het planetarium je op te gekke wijze mee naar de sterren en planeten, waarna je ze buiten door enorme telescopen in het echt kan bewonderen. Tijdens mijn bezoek is het zo helder dat we zelfs een ander heelal zien. Niet te bevatten. 

Een dikhoornschaap in de bergen. Foto: Veerle Witte

Op mijn laatste ochtend besluit ik een hike te maken: de Old Fort Point Trail. Een pittige klim steil omhoog brengt me op een uitkijkpunt vanwaar ik alle bergen in het nationale park kan zien. En ik ben dit keer niet alleen, maar met een familie dikhoornschapen en een paar nieuwsgierige eekhoorns. Terwijl ik luister naar de stilte en uitkijk over de besneeuwde bergtoppen en half bevroren rivieren, snap ik precies waarom iedereen zegt dat je hier in de winter moet komen. Ik ben even alleen op de wereld, in Jasper.

In het zonnetje langs een rivier in nationaal park Jasper. Even alleen op de wereld. Foto: Veerle Witte

PRAKTISCH

Slapen: Fairmont Jasper Park Lodge
Ik overnachtte in de houten huisjes van de Fairmont Jasper Park Lodge, omringd door natuur en met uitzicht op het ongerepte Lac Beauvert. Het bergresort krijgt regelmatig bezoek van wilde dieren, zoals herten en wapiti's. Na een lange dag outdoor is het heerlijk bijkomen naast de vuurhaard of in het verwarmde buitenzwembad, vanwaar je uitkijkt op de bergen. 

Het noorderlicht boven de Fairmont Jasper Park Lodge. Foto: Paul Zika

De reis
De gemakkelijkste manier om Jasper te bereiken is per auto vanaf Edmonton, waar je tegenwoordig direct op kunt vliegen met o.a. KLM. De roadtrip duurt zo'n vier uur, waarvan vooral de laatste anderhalf uur bijzonder spectaculair.  

Foto: Fairmont Jasper Park Lodge

Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door Edmonton Tourism, de stad waar de echte lol begint als temperaturen dalen onder nul en tevens de toegangspoort tot Jasper National Park. Wat er allemaal te beleven valt in Jasper? Dat lees je hier >


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten