lezen Reisverhaal

Het poolzomernachtmysterie

Bekijk Sluit

lezen Reisverhaal

Jolanda Linschooten trekt naar Lapland om met een zelfgebouwde kano de Scandinavische wildernis te beleven. In de poolzomernacht wordt haar hoofd absurd helder en vindt ze antwoorden op vragen.

Datum
Auteur
Jolanda Linschooten
Fotograaf
Jolanda Linschooten

‘Een dergelijk volslagen arctisch landschap heb ik nog nooit meegemaakt’, schreef Elsa Wideblom 90 jaar geleden in haar dagboek. ‘Ik ben dankbaar voor de herinneringen en gevoelens die ik sindsdien meedraag.’ Het is ons nylon tentje die aan de oever van Pieskehaure staat maar het had net zo goed Elsa's katoenen tent kunnen zijn. Dit hoogste bronmeer van de Piteälv heeft zo'n tijdloze sfeer. Bijzonder om zoveel jaren na Elsa nog altijd dezelfde verwondering te voelen. Misschien is dàt wel wat wilde natuur met je doet. Voor even schuift het al ’t andere opzij.

Foto: Jolanda Linschooten

Via het Noorse Sulitjelma zijn we over een keten van bergmeren naar de waterscheiding getrokken en zo terug in Zweden beland om vervolgens het riviersysteem van de Piteälv stroomafwaarts te varen. De Piteälv is een van de vijf Zweedse rivieren die niet door immense stuwdammen getemd is. Deze rivier heeft een hoog wildernisgehalte zonder wegen, dorpjes of internetbereik. Met sporen van wolf, beer, eland en lynx. Thuis zou ik het niet in mijn hoofd halen, maar voor de stroomversnelling van Miehkak zet ik om twee uur 's nacht mijn wekker. Of eigenlijk vanwege dat middernachtelijke licht. De tijd verstrijkt in vijftig tinten rozeblauw. In de rivier die eindeloos voorbij stroomt. Bakken water en toch zo'n stilte. Ik denk aan Bosse's woorden. Voordat we met onze kersverse kano naar Lapland vertrokken, beweerde onze kanobouwleraar dat de natuur via stilte met ons communiceert. ‘Als een soort mysterie dat zich alleen in de vertraging op laat lossen.’

Foto: Jolanda Linschooten

Als ergens iets valt op te lossen, dan hier in deze poolzomernacht. Van deze stilte wordt mijn hoofd namelijk absurd helder. Waardoor ik besef dat een volle agenda veroorzaakt wordt door angst. Angst om niet echt geleefd te hebben in de korte tijd die er is.

Na 300 km wildernis bereiken we Arjeplog – een stadje van weinig, waar we ruim een maand geleden deze kanoreis begonnen zijn, waarmee direct bewezen is dat alleen de reis zelf telt. En die reis mag me kopzorg geven, me ver uit mijn comfortzone halen. Allemaal beslist niet even leuk. Maar het zijn uitsluitend dit soort reizen die ik de rest van mijn leven meedraag. Juist omdat onze tijd beperkt is, voelde deze slowmo van het zelfmaken zo zinvol. Minder dingen met meer aandacht doen dringt dieper in je lijf.

Foto: Jolanda Linschooten

Jolanda Linschooten geeft over dit avontuur de multimediapresentatie ‘Scandinavië op z’n wildst’ in 6 theaters in januari 2017. Wees er op tijd bij en krijg €3,00 korting per kaartje met de unieke kortingscode. Gebruik hiervoor de code D16H17NT. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten