lezen Nieuws

Het groene Parijs van de toekomst

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Met groene muren, balkons en dakterrassen brengen deze nieuwe architectuurprojecten oude, vervallen gebouwen en locaties in Parijs nieuw leven.

Datum
Auteur
Willeke van Doorn
Fotograaf
DR

Om Parijs groener te maken en klaar te stomen voor de toekomst, schreef de Franse hoofdstad in 2014 de wedstrijd ‘Réinventer Paris’ uit. Ze daagde architecten uit om voor 23 locaties in de stad een innovatief plan te ontwikkelen op het gebied van wonen en werken. Uit de honderden inzendingen zijn nu de winnaars gekozen die de stukken grond mogen kopen of huren om hun project uit te voeren. Dit zijn een paar van de opvallendste ideeën die Parijs in de komende jaren groen zullen kleuren.

Een stadsdorp met duizend bomen

Een gebouw gesierd door duizend bomen: Mille Arbres wordt gebouwd aan boulevard Périphérique, de ringweg rondom Parijs. Het moet een soort dorp worden dat gedeeltelijk boven de ringbaan zweeft, met appartementen, kantoorruimtes, een viersterrenhotel en een stadspark. Een heel verschil met hoe de plek er nu uitziet: een grijze parkeerplaats met een busstation.

Winkelen boven de ringbaan

Een stukje verderop aan de ringbaan komt La Ville Multi-Strate: een gebouw met een overdekte markt, winkels en een school voor stedelijke tuinbouw dat als een brug over de ringbaan komt te liggen. Over de hele oppervlakte van het dak wordt een stadstuin aangelegd. Via bruggen loop je van het ene naar het andere deel van het dak en kijk je uit over de skyline van Parijs.

Foto: DR

Nieuw leven voor oud treinstation

Het Masséna treinstation uit 1863 in het 13e arrondissement is verlaten en wordt niet meer gebruikt. Op de plek van het uitgestorven station komt nu dit hoge, smalle gebouw dat op verschillende manieren de natuur integreert met groene, beplante muren en balkons, plus een stadstuin op het dakterras. Op de markt en in de kantine koop je biologische producten van lokale boeren.

Foto: DR

Films kijken in voormalige energiecentrale

In het begin van de 20e eeuw werd in het 11e arrondissement dit distributiecentrum voor elektriciteit aangelegd: een van de 26 centra die tussen 1900 en de Tweede Wereldoorlog in Parijs werden gebouwd om aan het groeiende elektriciteitsgebruik te kunnen voldoen. Het winnende project wil het gebouw omtoveren tot een moderne bioscoop met vijf zalen, een restaurant en een dakterras.

Foto: DR

Wonen en werken in een voormalig badhuis

Dit typische jaren ’30 gebouw in het 15e arrondissement was ooit een badhuis, maar krijgt nu na jaren leegstand een nieuwe invulling met woningen en gedeelde kantoorruimtes. Het gebouw blijft vrijwel volledig intact, maar aan de muren en balkons worden bloemen en planten gehangen waardoor de voorgevel verandert in een oase van groen.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten