Bekijk Sluit
Corno van den Berg

Digital Nomad

Corno van den Berg

Oprichter van Droomplekken.nl. Dwaalt al ruim twintig jaar over alle continenten. Bezocht meer dan 120 landen. Dol op natuur en avontuur; heeft lange lijst met dieren die hij in het wild wil ontmoeten. Is verliefd op Moeder Aarde.

follow Corno


Als reiziger wil ik graag weten hoe natuurbescherming werkt. Om het ter plekke te ervaren reisde ik naar Nepal, waar organisaties als het Wereld Natuur Fonds helpen waar ze kunnen. Maar ook als toerist kan je een steentje bijdragen.

Datum
Door
Corno van den Berg

Een schril geluid galmt door het bos. ‘Alarm call tiger,’ fluistert de gids. ‘Zo laten herten weten dat ze de tijger hebben gezien.’ Ik kijk uit over een rivier, met daarachter bergen. Dit is het onbekende Bardia Nationaal Park in het zuidwesten van Nepal. Hier vechten wereldberoemde diersoorten voor hun overleven.

Het laatste daglicht geeft alles een zachte kleur. Maar schijn bedriegt, dit is de harde werkelijkheid in de natuur. Herten schieten het bos in of springen in paniek in het water. De onrust is voelbaar. Een bizar, maar intrigerend gezicht.

Bardia National Park, Nepal. Foto: Corno van den Berg

De verschrikte dieren kijken allemaal één kant op. Ik ook, en ook met kloppend hart. Enkele minuten later komt ze tevoorschijn; ongekend gracieus stapt een volwassen vrouwtjestijger in het water. Haar oranje en zwarte strepen spatten van mijn netvlies. Ze kijkt me aan. Ik wil een foto maken, maar het roofdier is te ver weg.

Dus gaat de camera neer. De gids is buitengewoon hyper, zijn ogen fonkelen. Terecht, een wilde tijger in Nepal is heel bijzonder. In buurland India worden ze redelijk vaak gespot. Simpelweg omdat er meer wegen zijn en de dieren aan toeristen gewend zijn geraakt.

Maar daarmee is wel iets van de charme weg. Dit soort dieren moet je zoeken, zonder te weten of het lukt of niet. Dit exemplaar is zeker niet aan mensen gewend, ze gaat ervandoor. Spijtig, maar de adrenaline voel ik overal. De gids ziet het. En begint te lachen. ‘Morgen een wandelsafari?’

Bardia National Park, Nepal. Foto: Corno van den Berg

Een wandelsafari. Welja. Tussen de wilde tijgers, neushoorns en olifanten lopen met een gids. Zonder geweer, maar wel met een ongekende kennis van de dierenwereld. Dus ja, dan moet ik maar op hem vertrouwen, toch? Al ken ik hem pas net enkele uren...

Ik heb de tijd er even over na te denken in een homestay, slapen bij de mensen thuis. Maar dan in de Khata Corridor, een uitgestrekt gebied dat precies tussen Bardia en het Katarniaghat Wildlife Sanctuary in India ligt. Een plek die door veel dieren wordt gebruikt, maar waar ook honderden mensen leven.

De tientallen wachttorens aan de rand van het bos spreken boekdelen. Tijgers, luipaarden, olifanten en neushoorns komen geregeld naar de dorpjes met landbouwvelden en vee. Een olifant liep vorige week nog het dorp binnen. Luipaarden pakken af en toe vee. De spanning in het dorp neemt erdoor toe.

Mensen wonen hier zonder stromend water of elektriciteit, in van riet en leem gemaakte huisjes. Bij de 22 homestays zijn schone kamers met goede bedden, maar bekend is het nog niet. De afgelopen vier jaar kwamen er slechts 400 buitenlandse toeristen.

Foto: Corno van den Berg

Bhadai Tharu, ook bekend als de ‘Tiger Man’, verloor een oog tijdens een tijgeraanval. Zijn interpretatie van de levensgevaarlijke ontmoeting is opvallend. Niet de tijger is de de aanvaller, maar de mens. ‘Wij komen zijn leefgebied binnenvallen,’ zegt hij met een extreem kalme stem. Bij elk nieuw conflict reist hij naar het dorp om zijn verhaal te doen.

Het Wereld Natuur Fonds helpt dit gebied al jaren met kennis en geld, en heeft het homestay-project gefinancierd. Maar ook de toerist kan een steentje bijdragen. Mijn geld om hier te overnachten (slechts 11 euro per nacht) doet ze beseffen dat ik hier ben vanwege de ervaring en de wilde dieren.

Ik loop mee met een bijzondere burgerwacht. Geen gewone, maar om stropers uit hun leefgebied te houden. Of om klemmen en strikken te zoeken. Veel jongeren zijn vrijwilliger, de meer ervaren mannen krijgen een kleine betaling.  Ook een groepje vrouwen gaat op patrouille; al diverse keren hebben ze stropers met succes weggejaagd.

Foto: Corno van den Berg

Het tij is langzaam aan het keren. Wilde dieren worden niet meer gedood, maar verjaagd. Het bos wordt niet meer verbrand, maar selectief gebruikt. De lokale bevolking is geïnteresseerd in de avontuurlijke toerist die in levende lijve wil ervaren hoe de natuur kan worden beschermd. Ja, ik ben klaar voor de wandelsafari.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten