lezen Nieuws

Gedraag je! Dit zijn de 18 grootste irritaties in het vliegtuig

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Trekken aan je stoel, onnodig lang blijven rommelen in het gangpad, 20 keer naar de wc en blote voeten. Dit vinden reizigers het irritantst op de vlucht!

Datum
Auteur
Veerle Witte
Fotograaf
craftvision/Getty Images

Toegegeven, het zijn typische eerstewereldproblemen. Maar af en toe moeten we gewoon even lekker kunnen klagen, dus ik vroeg onze volgers naar hun grootste ergernissen in het vliegtuig. Wat blijkt? Een aantal uren opgesloten in een compacte ruimte met weinig personal space geeft ruimte voor genoeg irritatie. Dit vinden we het allerirritantst in de lucht!

1. Trappen of duwen tegen je rugleuning 

Veel passagiers lijken niet door te hebben hoe gevoelig een rugleuning is en hoe vervelend het is als er constant knieën in je rug zitten te duwen, het tafeltje hard in- en uitgeklapt wordt of wanneer er wild gegamed wordt op het schermpje in de stoel terwijl je probeert te slapen. Dit is irritatie nummer 1. Stop it!

2. Luidruchtige passagiers

Op de tweede plaats: mensen die denken dat ze het vliegtuig voor hen alleen hebben. Het volume van hun koptelefoon staat zo hoog dat je drie stoelen verderop ook kan meegenieten, ze worden dronken, praten hard, smakken tijdens het eten of gamen met het geluid van de telefoon of tablet aan. Niet cool, mensen.  

3. Onhygiënische buren

Niemand vindt het lekker om in iemands overheersende (stink)geur te zitten. Stinkende individuen, scheten laten en sterk geurende consumpties nuttigen werden dan ook regelmatig genoemd. ‘Knoflook eten zou 24 uur voor de vlucht verboden moeten worden,’ aldus een van de respondenten.

4. Ineens je stoel achterover gooien 

Een andere grote irritatie bij vliegers is dat de stoel nogal eens achterover gegooid wordt zonder even achterom te kijken. Pas op, er staat nog weleens wat op het tafeltje bij diegene achter je. Hete thee bijvoorbeeld. Au.

5. Klappen als het vliegtuig de grond raakt 

Wat we blijkbaar ook erg irritant vinden is wanneer medepassagiers beginnen te klappen als het vliegtuig is geland. Zoals een van de respondenten zegt: ‘Landen is op zich wel de bedoeling.’ Een typisch gevalletje love it or hate it.

6. Onverstaanbare verkooppraatjes 

Ook vervelend vinden we de overmatige en vaak overstaanbare praatjes van het personeel, waaronder de duty free verkooppraatjes, waarvoor dan tot overmaat van ramp (knipoog) de flight entertainment gepauzeerd wordt. Tip voor de mensen die zich hieraan storen: SAS heeft een silent flight waardoor je niet in drie talen overbodige informatie door de speakers krijgt.

7. Direct opstaan na landing 

Op nummer 7 in de lijst met vliegirritaties: mensen die meteen opstaan als het vliegtuig aan de grond staat om direct alle bagage uit de compartimenten te trekken. Hou je gemak. Het duurt nog even voor de deuren opengaan.

8. Optrekken aan je stoel 

Deze had samen gekund met nr. 1, maar werd zo vaak afzonderlijk genoemd dat hij toch een eigen plekje verdient: mensen die zich bij het opstaan optrekken aan jouw stoel, waardoor jij vervolgens naar voren schiet. ‘Blijf van mijn stoel af, zodat ik rustig kan slapen,’ is het verzoek.

9. Blote voeten 

Je kent ze wel: die mensen die zodra ze lekker zitten hun schoenen, en soms – tot overmaat van ramp – zelfs hun sokken uitdoen, om hun voeten vervolgens lekker op de stoelleuning voor zich te planten. Niet iedereen wordt hier even blij van, vooral niet als je voeten ruiken naar – ik zeg maar iets – kaas. Hou dus op zijn minst je sokken aan en vergeet je schoenen niet aan te doen wanneer je naar het toilet gaat.

10. Armleuningen toe-eigenen 

Tja, de leuningen van een vliegtuigstoel zijn over het algemeen niet bepaald groot, dus het wordt al snel een potje armworstelen op de leuningen. Irritatie nr. 10 in de lijst is dan ook het onrechtmatig toe-eigenen van armleuningen. Netjes delen, kinders.

11. Mensen die te veel ruimte innemen 

We houden allemaal van onze personal space, maar in de meeste vliegtuigen – eerste klasse uitgezonderd – is die ver te zoeken. Breed zitten, knieën vrijen of passagiers met zwaar overgewicht die ook de helft van jouw stoel innemen, worden dan ook als vrij irritant ervaren.  

12. Onvoorzichtige gangpadwandelaars

Dit is de voornaamste reden dat ik nooit aan het gangpad wil zitten (samen met nr. 8): slapen is een onmogelijke opgave als er constant voorbijgangers tegen je aanstoten of leunen op je hoofdsteun. Caution, please.

13. Te vaak naar de wc 

Volgens mij zou ik weleens zo’n irritant persoon kunnen zijn. Op nr. 13: mensen die je constant vragen om op te staan zodat zij naar het toilet kunnen óf mensen die direct nadat het stoelriemen-vast-lichtje is uitgegaan opstaan en naar de wc lopen. ‘Kon je dat niet op de luchthaven doen?’ Sorry mensen, ik heb een kleine blaas.  

14. Ouders die niet op hun kinderen letten 

Hij mocht natuurlijk niet ontbreken in de lijst: ouders die hun kinderen toelaten om van het vliegtuig een speeltuin te maken of die er niks van zeggen als hun kroost consequent met hun voetjes tegen je rugleuning trapt. Niet makkelijk om de kids in bedwang te houden in hun stoel, maar wel zo fijn voor de medepassagiers om het zo goed mogelijk te proberen.

15. Overhead compartments volproppen 

Ook irritant volgens velen: passagiers die enorme hutkoffers in de overhead compartments proberen te duwen of zo veel ‘tax-free zooi’ (niet mijn woorden) kopen dat anderen vervolgens niet eens meer een jas kunnen opbergen.

16. Huilende kinderen 

Tja, het blijft een lastig punt dat vaak veel discussie veroorzaakt: huilende kinderen op de vlucht. Vervelend voor de mensen in het vliegtuig, nóg vervelender voor de zwoegende ouder. Dat het hoe dan ook toch irritant kan zijn, daar zijn meerdere respondenten het over eens.

17. Het gangpad blokkeren 

Je kent het wel... Mag je eindelijk boarden, sta je nog een half uur in de slurf te wachten, omdat mensen eindeloos in de overhead compartments blijven frommelen waardoor tig mensen achter hen er niet langs kunnen. Mensen die het gangpad onnodig blokkeren geven ook reden tot enige vliegirritatie.

18. Mensen die zich uitkleden 

En dan tot slot: mensen die zich uitkleden in het vliegtuig. Ik heb ze gelukkig nog nooit meegemaakt, maar onlangs veroorzaakte deze meneer in zijn boxershort – die zijn broek uittrok en zijn benen naast zijn schermpje plantte – een heuze Tweet-storm.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten