zien Bizarre bestemmingen

Frankrijk: De weg die verdwijnt in zee

Bekijk Sluit

zien Bizarre bestemmingen

Op de Passage du Gois, aan de westkust in Frankrijk, moeten auto’s gas geven: bij hoogwater verdwijnt de weg volledig in zee.

Datum
Auteur
Marlot Heerink
Fotograaf
William Chevillon/Flickr

De oversteek van Gois ligt aan de westkust van Frankrijk, een uurtje rijden van de havenstad Nantes. De vierenhalve kilometer lange weg verbindt het vaste land met het Île de Noirmoutier en loopt recht door de Baai van Bourgnef. Bij hoogtij ligt de verharde oversteek vier meter onderwater en is hij niet te betreden. Twee keer per dag, ongeveer anderhalf uur voor het laagste waterpunt en anderhalf uur erna, is de weg wel veilig.

Vanwege de bekendheid van de passage – en enkele ongevallen – geeft een elektronische klok tegenwoordig duidelijk aan of het veilig is om over te steken. Verrast het snel stijgende water je, dan klim je in een van de reddingspalen die naast de weg zijn geplaatst.

Elk jaar is de oversteek de locatie van een populaire race waar de mens het opneemt tegen de natuur. Les foulées du Gois (de stappen van Gois) is een hardloopwedstrijd tegen het snel stijgende water waar de profatleten als laatste van start gaan om de strijd tegen het water nog spannender te maken.

Foto boven dit artikel: William Chevillon/Flickr

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten