lezen Reiswijzer

Een kus in dit Mexicaanse steegje brengt vijftien jaar geluk

Bekijk Sluit

lezen Reiswijzer

Een tragisch liefdesverhaal maakte dit steegje wereldberoemd. Loop in de voetsporen van Ana en Carlos voor vijftien jaar geluk in de liefde, als je geen kus deelt kan je rekenen op zeven slechte jaren.

Datum
Auteur
Zoë de Goede
Fotograaf
ferrantraite / Getty Images

Het Mexicaanse stadje Guanajuato, dat bol staat van het werelderfgoed, wordt zowel door jonge koppeltjes – in de droomwereld van de wittebroodsweken – bezocht, als door decennialang getrouwde stellen – die nog wel wat extra geluk kunnen gebruiken.

Ze struinen hand in hand door de kleurrijke steegjes, langs koloniale gebouwen en over groene markpleinen. Ze brengen bezoekjes aan de musea die de geschiedenis van de zilver- en goudmijnen belichten, maar hun werkelijke doel is een van de smalste steegjes van de stad. Daar waar de balkons van twee tegenover elkaar staande gebouwen elkaar bijna raken.

Het linkse balkon komt uit op een ruimte die ooit de slaapkamer was van de lieflijke Ana, dochter van een rijke Spanjaard. Haar hart behoorde toe aan een arme mijnwerker, Carlos, die een kamer huurde in het huis aan de andere kant van de steeg. Beide balkons staan zo dicht bij elkaar dat de geliefden elkaar ’s nachts in het geheim konden kussen.

Toen Ana’s vader ze op een avond betrapte, was hij woedend. Hij zwoer dat hij haar zou vermoorden als het opnieuw gebeurde. Ana had lak aan het dreigement van haar vader en kuste haar geliefde de volgende nacht opnieuw op dezelfde plek. Haar vader maakte een einde aan de liefkozingen en boorde een dolk in haar hart. Carlos sprong van zijn balkon om tussenbeide te komen, maar viel en brak zijn nek op de derde trede van het trapje in het steegje onder de balkons.

Sindsdien gelooft men dat de geest van Carlos daar ronddwaalt, en waakt over geliefden die kussen op de derde trap van het steegje. Hij brengt hen dan vijftien jaar geluk in de liefde. Maar als ze weigeren te kussen op de plek waar hij de dood vond, vervloekt hij ze met zeven jaar ongeluk.

Zo zijn er nog andere plekken waar je je volgens legendes niet mag begeven zonder een liefdeskus uit te wisselen. Weiger bijvoorbeeld niet je geliefde te kussen op de Cornell University Suspension Bridge, want dan stort hij in onder je voeten. Ben je nog op zoek naar de liefde van je leven? Schrijf dan een brief naar Julia Capulet en hang dat op de muur van haar huis in Verona. Of breng een bezoek aan de Taipei Xiahai-tempel in Taiwan, waar je een huwelijkskoekje eet en suiker aan de goden offert, die dan the one vanuit de hemel naar je toesturen.

Lees ook: ‘10x Plaatsen die geluk brengen’.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten