lezen Bizarre bestemmingen

Cambodja: Een duik in oplichtend water

Bekijk Sluit

lezen Bizarre bestemmingen

Reis je binnenkort naar Cambodja? Vergeet dan vooral niet Koh Rong te bezoeken! Op dit zuidelijke eiland ben je getuige van een bizar natuurverschijnsel.

Datum
Auteur
Emilie Terpstra
Fotograaf
Getty Images

Adembenemende natuur en een gebrek aan verharde wegen of elektriciteit; Koh Rong trakteert bezoekers op een reis terug in de tijd. Maar het meest bijzondere aan dit eiland is de mogelijkheid om te zwemmen met lichtgevend plankton!

Het Cambodjaanse eiland Koh Rong is al een magische bestemming op zich, maar wanneer de zon ondergaat, lijkt het of de natuur een handje helpt om het sprookje compleet te maken. Bij elke beweging van de golven straalt er een helderblauwe gloed op. Wanneer de stroom op het eiland uitgaat en je vanaf de boot de zee in duikt, krijg je het idee dat je in een droom bent beland. Om met je eigen bewegingen zo’n licht op te laten schijnen, dat voelt magisch. Ik heb dit fenomeen zelf een keer mee mogen maken en kan met recht zeggen dat dit een prachtige, bijna surrealistische, ervaring is. Net als met sterrenkijken geldt: hoe donkerder de plek, hoe mooier het effect.

Wie Koh Rong wilt bezoeken, reist eerst af naar de Cambodjaanse havenstad Sihanoukville. Vanaf daar vertrekt dagelijks een kleine boot naar het eiland. Om het plankton te kunnen zien, kan je met een nachtelijke tour van een van de bewoners van het eiland mee gaan. Je gaat dan samen met de locals de zee op. Uiteraard kun je ook zelf een mooie plek opzoeken. Aan de noordkant van het eiland is het het donkerst, waardoor het plankton goed zichtbaar is. Koh Rong is overigens niet de enige plek waar dit bizarre fenomeen bestaat. Het toverachtig oplichtende water is waar te nemen in Australië, de VS en zelfs België!


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten