lezen Wereldwijs

Eco-paradijs met een gevaarlijk verleden

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Ooit het thuis van de beruchtste criminelen, nu een ongerept nationaal park dat natuur- en duikfanaten graag verkennen: het Panamese eiland Coiba.

Datum
Auteur
Anne de Vries
Fotograaf
Ed Reschke/Getty Images

Met uitgestrekte diepgroene wouden, helderblauwe wateren en een ondergaande zon die de hemel warm oranje kleurt, is Coiba National Park een prachtige bestemming. Het natuurgebied beslaat het Panamese eiland Coiba, 38 kleine naastgelegen eilandjes en de Golf van Chiriqui, en is met 270.125 hectare een van de grootste natuurparken van Panama. Je vindt er bijzondere dieren zoals de Coiba-brulaap, tijgerhaai en de bedreigde wurgarend, karet- en lederschildpad. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat de gevaarlijkste gevangenen dit groene gebied tot 2005 onveilig maakten.  

Paul Henderson Photography/Getty Images

Twee jaar nadat Panama Coiba in 1917 annexeerde, werden de eerste stenen gelegd van de zwaarbewaakte gevangenis Coiba Penal Colony. Hier werden beruchte criminelen en politieke gevangen heen gestuurd om ‘te verdwijnen’. Zij stonden bekend als los desaparecidos, oftewel de vermisten. Ontsnappen was geen optie: het eiland wordt omcirkeld door haaien. Op het hoogtepunt in de jaren ’70 en ‘80 leefden hier zo’n 3000 gewelddadige gedetineerden. 

Foto: Michael Stravato/AP/Getty Images

Doordat geen mens vrijwillig naar deze gevaarlijke bestemming wilde afreizen, is de natuur ongerept gebleven en staat 80% van het originele regenwoud nog overeind. De vochtige wildernis beschermt zich tegen koude wind en de effecten van El Niño, waardoor er talloze (inheemse) dieren te vinden zijn. Je vindt er maar liefst 147 vogelsoorten, 760 vissoorten, 33 haaiensoorten en 20 walvisachtigen en dolfijnsoorten. Toen er een einde kwam aan het Panamese dictatorschap in 1990, werden de gevangen langzamerhand overgeplaatst. De laatste gedetineerde verliet de gevangenis in 2005 en in hetzelfde jaar werd National Park Coiba op de werelderfgoedlijst van Unesco gezet. Sindsdien is het eiland een geliefde bestemming bij duik- en natuurliefhebbers. 

Foto: MAISANT Ludovic/hemis.fr/Getty Images

Rondom kleurrijk koraal dat zich vastklampt aan vulkanisch gesteente, zwemmen schildpadden, dolfijnen, walvishaaien, roggen en bultruggen. Het zeeleven is enorm divers in Coiba, dat wordt omgeven door een van de grootste koraalriffen van de Pacifische Oceaan genaamd Granito del Oro – Kleine Gouden Graankorrel. Dit is een toplocatie voor snorkelliefhebbers.Vanuit het vissersdorpje en surfspot Santa Catalina op het vaste land, vaar je in een uur naar Coiba voor een dagtrip. Wil je het land en de zeeën uitgebreid verkennen en op het eiland overnachten? Boek dan een meerdaagse trip bij een van de vele tourorganisaties – zoals Coiba Dive Center, Coiba Adventure en Santa Catalina Boat Tours – die duik-, vis- en dagtrips organiseren. De Sendero de Los Monos-hike in het noordoosten van het eiland is een aanrader. Het pad van twee kilometer lengte wordt omringd door verschillende apensoorten en loodst je naar afgelegen parelwitte stranden. Coiba National Park laat maximaal 60 gasten per nacht op het eiland slapen. Er zijn zes simpele boswachterstations van hoofdkantoor Autoridad Nacional del Ambiente (ANAM), waar je overnachtingen kunt boeken.

Zwarte buizerd. Foto: Nancy Nehring/Getty Images

Bekijk ook eens deze gevangenissen die een tweede kans kregen. 

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten