Bekijk Sluit
Corno van den Berg

Digital Nomad

Corno van den Berg

Oprichter van Droomplekken.nl. Dwaalt al ruim twintig jaar over alle continenten. Bezocht meer dan 120 landen. Dol op natuur en avontuur; heeft lange lijst met dieren die hij in het wild wil ontmoeten. Is verliefd op Moeder Aarde.

follow Corno


Ze staan al jaren op mijn lijstje: de Dolomieten. De beroemde bergketen in Noord-Italië was de afgelopen week nog het parcours van de Giro d’Italia. Nu is het mijn beurt. Om te wandelen, te fietsen en lekker te eten. O, en ik doe een via ferrata!

Datum
Door
Corno van den Berg
Fotograaf
Consorzio turistico Alta Pusteria/Thomas Grüner

Op Facebook, Twitter en andere sociale media komen de Dolomieten vaak voorbij. Zo heb ik de kenmerkende steile pieken vaak op foto’s gezien. Allemaal met een hoge wowfactor.

De rotsen zijn opvallend licht gekleurd, met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het hart van dit gebergte ligt in de regio Zuid-Tirol. Dus daar ga ik heen. Ik start in het plaatsje St. Vigil, een bergdorp op 1.200 meter hoogte aan de voet van de hoge Dolomieten.

De volgende ochtend gaan de wandelschoenen aan. Op het programma staat het onbekende Fanes-Senes-Braies Nature Reserve. Hier leven nu nog boeren met hun dieren op de berghellingen.

Foto: IDM Südtirol/Frieder Blickle

Het is een van de plekken waar nog Ladinisch wordt gesproken, een eeuwenoude Reto-Romaanse taal waar de bewoners nog met recht trots op zijn. Daar wil ik meer van weten. Een van de hoogtepunten deze dag is de Pragser Wildsee, volgens velen het mooiste meer van de Dolomieten. En ook hier circuleren veel foto’s (of liever gezegd heerlijke wallpapers) van op het internet. Dat wil ik ook zien en vastleggen. 

De dag erop ga ik fietsen door het Val Pusteria, ook bekend als Pustertal. Ik wil altijd overal fietsen, al heb ik geen idee hoe vlak het hier is. Gelukkig kan mijn lichaam daarna relaxen tijdens wellness. Welverdiend, denk ik.

Ik zag deze dag passend afsluiten met een diner in het Michelinsterren-restaurant Schöneck. In Zuid-Tirol zijn er maar liefst 19 restaurants met minimaal één Michelin-ster. Hiermee is het de regio met de meeste Michelinsterren-restaurants van Italië, in verhouding tot het aantal inwoners.

Foto: Alto Adige Marketing/Alessandro Trovati

Om de volgende dag goed uit te buiken is het tijd voor via ferrata. Dit is klimmen en klauteren over rotsen. Je bent gezekerd via stalen kabels, maar het werk moet je zelf doen. In mijn programma staat: ‘hangt af van het weer en de sneeuw.’ Want ja, in de bergen begint het voorjaar pas in juni.

Ik overnacht in de Plätzwiese berghut op zo’n 2000 meter, zodat ik de zonsondergang en de zonsopgang kan meemaken tijdens een vroege ochtendwandeling. In de middag ga ik kennismaken met een lekker concept: Cammina gustando. Oftewel wandelen langs lokale producten. Denk aan diverse soorten kaas, spek, strudel en knödel. Ik kan niet wachten...

Volg de avonturen van Corno via FacebookTwitter en de Digital Nomad-pagina!


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten