lezen Wereldwijs

Deze man zegde zijn baan op om met een busje te gaan reizen

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Mike Hudson zegde zijn baan op, verkocht al zijn spullen om met een busje Europa door te trekken. Hij reed van Engeland naar het zuidelijkste puntje van Spanje, en daarna Oost-Europa door. Tienduizenden volgen zijn blog op de voet.

Datum
Auteur
Marlies Dinjens
Fotograaf
Van Dog Traveller

Voordat hij vertrok, was Mike Hudson vijf maanden bezig met het verbouwen van zijn busje, door het te betimmeren met hout en voorzien van een douche, toilet, hangmat, slaapbank en complete keuken. Hudson reed van Hull in Engeland door naar onder meer Frankrijk, Spanje, Kroatië, Griekenland, Bulgarije en Roemenië. In de twee jaar die hij nu onderweg is, zijn tienduizenden jaloerse volgers zijn verhalen gaan lezen. ‘Zij willen ook alles achterlaten en gaan. Ik begrijp dat.’  

Hoe kwam je op het idee van deze reis?

Toen ik een jaar of vijftien was, droomde ik van een eigen radiostation in een wit bestelbusje. Misschien werd daar het zaadje voor deze reis wel geplant. Tien jaar later zat ik vast in een saai leven. In alles was ik teleurgesteld en constant bekroop mij het gevoel: is dit alles? Niets leek meer zin te hebben. Ik had een goede baan en veel geld, maar ik had geen doel, dobberde maar wat rond. Ik wilde dingen zien en ervaren. 

Was het moeilijk om alles achter je te laten?

Ik deed de meeste spullen weg, zoals mijn kleding. De nette pakken die ik naar mijn werk droeg weggeven, was makkelijk. Ook mijn meubels gingen de deur uit, en alle andere dingen die ik niet langer nodig had. Eigenlijk duurde het slechts een weekend om alles op te ruimen. Daar dacht ik maar niet te veel over na. Ik moet toegeven dat het veel moeilijker was om mijn huis en de stad achter mij te laten. Eindelijk had ik na een paar jaar mijn draai gevonden in de stad. Ik kende de leuke plekken en had vrienden gemaakt. Nu moest ik dat allemaal opgeven. 

Is je relatie met spullen hierdoor veranderd?

Ik zie nu dat materiële dingen je niet gelukkig maken, maar juist belemmeren in je ontwikkeling. Steeds meer geld wilde ik verdienen om meer waardeloze spullen te kopen, die ik eigenlijk niet nodig had. Als we salarisverhoging krijgen, gaan we meer spullen kopen, waardoor we steeds minder vrij zijn. Het is een nutteloze cirkel die ik nu pas doorzie. Ik ben niet tegen bezit – ik heb een Macbook en een smartphone. De vraag is: ben je een slaaf van je computer of gebruik je die om je leven op een hoger plan te tillen?

Wat maak je allemaal mee onderweg? 

Ik was op het SUN-festival in Hongarije dat tijdelijk was stilgelegd vanwege een onweersbui. Daarna begaf iedereen zich weer naar het hoofdpodium. De sfeer die toen ontstond, die dansende menigte voor het podium – het leek net een rituele dans van Indiase stam. Ik hoef daar maar even aan terug te denken om dat fantastische gevoel weer op te roepen en al die prachtige mensen voor mij te zien. Dieptepunten waren er natuurlijk ook genoeg. Zo werd ik ziek van het water in Roemenië, terwijl ik daar helemaal alleen was. Het duurde een week en ik overwoog zelfs om naar het ziekenhuis te gaan. Binnen in het busje was het rond het vriespunt, terwijl het pas herfst was. Ik wist niet of ik de winter wel zou doorkomen. 

Je hebt ondertussen tienduizenden volgers. Leef je een droom van velen? 

Waarschijnlijk spreekt het idee van ontsnappen en vrij zijn ze heel erg aan. Ik krijg berichten van jongeren en ouderen, die alles achter zich willen laten om gewoon maar weg te gaan. Ik kan dat natuurlijk goed begrijpen. Mijn blog raakt ze en dat is ontzettend bijzonder. 

Ben je zelf veranderd door deze reis? 

Ik voel mij beter dan ik mij ooit gevoeld heb. Deze reis heeft mij ontzettend veranderd. Als ik door was gegaan op de oude voet, ging het waarschijnlijk nog slechter dan daarvoor. Ik heb nu meer tijd om dingen te begrijpen, overdenken en observeren. Door mijn reis leef ik meer in het nu en geniet van kleine dingen, die ik eerst voor lief nam.   

Heb je al plannen om terug te komen?

Op een gegeven moment zal ik wel weer teruggaan naar Engeland. Ik heb geen idee wat hierna komt. De afgelopen weken legde ik de laatste hand aan mijn eerste boek, From Van to Home, dat binnenkort verkrijgbaar is als e-boek. Ik heb al ideeën voor nieuwe boeken. Ik wil vooral leuke dingen doen: geen vastomlijnde carrière maar verschillende projecten, zoals muziek maken. Ik wil alles doen en dat maakt het ook lastig. Eén ding wil ik in ieder geval niet: terug naar mijn oude leventje. 

Volg Mike via zijn website of Facebookpagina.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten