Bekijk Sluit
Corno van den Berg

Digital Nomad

Corno van den Berg

Oprichter van Droomplekken.nl. Dwaalt al ruim twintig jaar over alle continenten. Bezocht meer dan 120 landen. Dol op natuur en avontuur; heeft lange lijst met dieren die hij in het wild wil ontmoeten. Is verliefd op Moeder Aarde.

follow Corno


De Dolomieten, die vormen eigenlijk het zuidelijkste puntje van de Alpen. Het gebergte ligt in het noorden van Italië. Ik ontdek een bijzondere combi van eten en wandelen, met een Michelin-sterrenchef in pop-up restaurants.

Datum
Door
Corno van den Berg

De advertentie is duidelijk: ‘Zuid-Tirol heeft 300 dagen zon. Ook al zit je in bergen.’ Wow, ik heb regen. De gehele dag. Maar het weerhoudt me niet. Het natuurpark Fanes-Sennes-Prags is zelfs in de regen mooi. De granieten rotsen torenen boven het landschap uit. Ik word gekleineerd, maar voel me machtig.

‘Kijk! Een fossiel,’ zegt geoloog David Vallazza als hij wijst op een grote steen. De schaal van een nautilus (een soort inktvis) van wel 25 cm is zichtbaar. ‘Het bewijs dat dit ooit een oerzee was.’ Wonderlijk, we lopen op meer dan 2000 meter hoogte.

De Dolomieten zijn zo’n 250 miljoen jaar oud. Gedurende die periode zijn de bergen omhoog gekomen, doordat de Europese en de Afrikaanse plaat met elkaar botsen. ‘Iets wat ze nu nog doen,’ aldus David. Het is inmiddels droog geworden. Veel bloemen zijn extra mooi door de regendruppels.

Door de regen skip ik de via ferrata. Het klimmen is lastig als alles zo nat en glad is. Veel bergen hangen in de mist: anders dan op de zonnige foto’s die je vaak ziet, maar niet minder mooi.

In Zuid-Tirol, waar het grootste gedeelte van de Dolomieten ligt, zijn er maar liefst 19 restaurants met minimaal één Michelin-ster. ‘Vandaag gaan we iets anders doen.’ Aan het woord is Michelinsterrenchef Chris Oberhammer. Hij runt het beroemde restaurant Tilia in Dobbiaco.

‘Ik wilde eens wat anders doen. Mensen hier houden van wandelen en lekker eten. Dus dat heb ik gecombineerd. Vandaag is de eerste keer,’ zegt hij vrolijk. Cammina Gustando is een nieuw concept. Je wandelt zo’n tien kilometer, met onderweg vier stops in de open lucht met kleine pop-up-restaurants.  

Het ontbijt bestaat uit koffie gemaakt van gebrande gerst, verse bessensap, mini-strudel en roggenbrood. In een decor waar je u tegen zegt. Met uitzicht op de Drei Zinnen: drie imposante rotsen, die ik later nog ga bezoeken. Maar eerst moet ik mijn volgende maaltijd verdienen. De tweede stop is bij het Toblachermeer, waar gerookt buikspek, kaas en een worst worden geserveerd met wijn of lokaal bier. De zon komt tevoorschijn. Dit is pas genieten.  

Bij de voorlaatste stop staat knödel op het menu: balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of spek. En die mag je alleen met een vork eten, om te zien of ze lekker zacht zijn. Ook al zitten we buiten, Italianen blijven wel netjes.

We lopen tot slot naar Chris’ eigen restaurant. Letterlijk voor het toetje. Met verse appeltaart, appelpuree met vanillesaus en appelkoek. Om je vingers bij af te likken.

Terwijl ik nageniet, vraagt Chris ietwat nerveus wat ik ervan vond. Het concept is top. Eten, wandelen, eten en wandelen gaan goed samen. Je bent lekker bezig, aan het genieten en verbrandt calorieën. Wat wil je nog meer? Hij knikt en lacht.

Meer over Zuid-Tirol? Lees verder in ons dossier: Zuid Tirol: het andere Italië!


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten