lezen Wereldwijs

De man en zijn geverfde heuvels

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

De kustlijn van Oregon is groen en ongerept, terwijl het oosten van deze staat juist kaal en rotsachtig is. Ik ontmoet een man die ‘getrouwd’ is met de Painted Hills.

Datum
Auteur
Paul Römer
Fotograaf
Susan Seubert

Voor mijn reportage over Oregon verbleef ik 12 dagen in het westen van deze staat aan de Amerikaanse westkust. De kustlijn is groen en ongerept, de vruchtbare Willamette Valley levert het sappigste fruit, de lekkerste hazelnoten en de mooiste pinot noir van het land – waarvan ik dan ook intens heb genoten. Geen wonder dat de meeste Oregonians zich hier hebben gevestigd. Meer naar het oosten, voorbij het Cascadegebergte, is het een stuk droger. In dat dunbevolkte deel liggen uitgestrekte kale, rotsachtige gebieden.

Zoals het John Day Fossil Beds National Monument. Dit natuurmonument, een topattractie in Oregon, bestaat uit drie zogeheten units. Ik liep op een dag samen met fotograaf Susan Seubert langs de Sheep Rock, we waren de enigen, en we werden getroffen door de schoonheid van deze kathedraal van groen-grijs steen. Een wandeling door dit landschap is een wandeling door de prehistorie. Ooit werden hier de eerste neushoornfossielen gevonden, maar ook fossielen van vroege paarden en kamelen.

Wheeler County, waar zich het National Monument bevindt, wordt wel een geologisch wonderland genoemd. En dat komt vooral tot uiting in de Painted Hills, de bekendste van de drie units. Susan en ik waren er laat in de middag, wanneer de zon laag staat en het palet van deze heuvels het best tot zijn recht komt. De kleuren geel, rood en zwart vertegenwoordigen elk een geologisch tijdperk, gevormd door eeuwenlange erosie. Het strijklicht zorgde voor een warme gloed.

We spraken er even met ranger Scott Ritner, die al jaren in het 1267 hectare grote park werkzaam is. ‘De Painted Hills en ik, dat is een goed huwelijk,’ vertelde hij. ‘Je verwacht dit landschap in het wilde westen van Utah, niet in Oregon. Dat maakt het al bijzonder. Er komen hier jaarlijks om en nabij 50.000 bezoekers, en net als zij ben ik steeds diep onder de indruk van wat ik zie. De heuvels verrassen me elke dag weer.’

Die namiddag was er verder niemand. Terwijl Susan haar camera’s te voorschijn haalde en begon te fotograferen, ging ik even zitten op een bankje op een plateau met uitzicht op het rotslandschap. De wolken dreven langzaam voorbij, zo nu en dan klonk er de roep van een roofvogel. Ik keek alleen maar, zeker dertig minuten lang, naar die afgesleten bergen. Die lagen daar gewoon te liggen. Zo anders dan het gebied waarover ik in mijn verhaal schrijf. Zo anders dan alles wat ik tot nu toe heb gezien, waar dan ook. Ritners opmerking over zijn verhouding met deze natuur, waaruit een grote liefde voor zijn werk spreekt, deed me glimlachen. De man en zijn geverfde heuvels. Dit is dus ook Oregon, dacht ik.

Ga voor meer informatie over Oregon naar traveloregon.com en facebook.com/traveloregon.nl.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten