zien Nieuws

De Londense Theems verandert in een lichtgevende slang

Bekijk Sluit

zien Nieuws

De donkere Theems, de rivier die door metropool Londen slingert, wordt in 2018 omgetoverd tot een sprankelend kunstproject met 17 illuminerende bruggen.

Datum
Auteur
Marlot Heerink
Fotograaf
Leo Villareal en Lifschutz Davidson Sandilands

De verbindingen tussen de oevers van de Theems, van de Tower Bridge in het oosten tot de Albert Bridge in het westen, worden aan de onderkant subtiel verlicht in warme kleuren als oranje en paars. Zo lichten de bruggen middels het permanente kunstproject op koude donkere winteravonden en zwoele zomeravonden de waterkanten op. 

Computer animatie van de verlichte Westminster Bridge. Foto: Leo Villareal en Lifschutz Davidson Sandilands

Het milieuvriendelijke ontwerp komt van kunstenaar Leo Villareal uit New York en Brits architectenbureau Lifschutz Davidson Sandilands. De huidige verlichting wordt vervangen door LED-lampen en een gedeelte van de energie wordt opgewekt door de stroming van de rivier, waardoor zo’n 50 tot 70 procent aan energie wordt bespaard. 

Het verlichten van de Theemsbruggen wordt het grootste permanente publieke kunstproject van Groot-Brittannië en is een idee van de Illuminated River Foundation en Sadiq Khan, de burgemeester van Londen. Burgemeester Khan is zeer tevreden met het project: ‘Het laat zien dat Londen creatievelingen over de hele wereld inspireert en toegankelijk is voor iedereen.’

Ontdek ook hoe Las Vegas wordt verlicht door voetstappen!

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten