lezen Promoted

De drie mooiste wijnroutes van Zuid-Afrika

Bekijk Sluit

lezen Promoted

Het Kaapse Wijnland is betoverend mooi, en produceert de heerlijkste wijnen. Deze drie routes zijn een must-see.

Datum
Auteur
Lenneke Hoope
Fotograaf
John Hicks/Getty Images

Op ongeveer een half uur rijden van Kaapstad begint het imponerende Kaapse Wijnland. Groene valleien vol wijngaarden, omgeven door het spectaculaire berglandschap van de Westkaap. In de wijnhuizen kun je natuurlijk proeven, maar ook heerlijk eten en overnachten. Zelfs als je geen druppel drinkt, zijn deze drie wijnroutes de moeite waard. 

De wijnlanden van Stellenbosch. Foto: Hugo Pretorius/Flickr

1. Stellenbosch

De bekendste en volgens velen de mooiste wijnroute ligt rond het universiteitsstadje Stellenbosch aan de Eersterivier. Dit is na Kaapstad de oudste door de Europeanen gestichte stad in Zuid-Afrika. Een van de oudste wijnboeren is Lanzerac, waar je de beroemde Lanzerac Pinotage kunt proeven. Bij wijnlandgoed Longridge, aan de voet van de Helderberg kun je wijn proeven maar ook eten in het restaurant of een picknickmand vol lekkers bestellen om op te eten in de tuin. Bezoek in de buurt Babylonstoren, een historische Kaaps-Hollandse boerderij uit 1692. 

De boerderij Babylonstoren heeft een enorme moestuin. Foto: Babylonstoren/Facebook

2. Franschhoek

Witte landhuizen in Kaaps-Hollandse stijl, gelegen in heldergroene wijnvelden omgeven door gigantische bergwanden. Franschhoek is indrukwekkend mooi, zelfs als je geen druppel wijn drinkt. De meeste wijnboerderijen hebben Franse namen, vanwege de gevluchte Hugenoten die zich hier in 1688 vestigden, op de vlucht voor het toenmalige Franse bewind. Hun kennis van wijn en gastronomie maakte van Franschhoek de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. In de restaurants van de wijnlandgoederen wordt heerlijk gekookt. Bijvoorbeeld bij Bread and wine en Le Quartier Francais.

Wijnlandgoed in de buurt van Franschhoek. Foto: Jon Hicks/Getty Images

3. Paarl

Dit is een van de oudste wijnroutes van het land en gaat langs meer dan 40 wijnmakerijen. De vruchtbare Berg River Valley produceert prijswinnende Chardonnays en Sauvignon Blancs. Een mooie plek om ze te proeven is wijnboerderij Klein Parys, net buiten Paarl. Wijnhuis Fairview produceert naast wijn ook kaas en yoghurt. Bezoek zeker ook de bakkerij voor de heerlijkste cheesecake. Ook KWV, de eerste wijncoöperatie in Zuid-Afrika is in Paarl gevestigd. 

Ontdek de Wijnlanden tijdens een mooie rondreis per huurauto met FOX, verre reizen van ANWB.

Lees verder in ons dossier ‘Zinderend Zuid-Afrika’!


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten