lezen Wereldwijs

Dansen op de vulkaan

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Een vulkaan beklimmen is alleen weggelegd voor de wandelaar die niet terugschrikt voor gevaar.

Datum
Auteur
Paul Römer

‘Niets ter wereld is te vergelijken met een vulkaanuitbarsting,’ zegt John Seach, oprichter van Volcano Live in New South Wales, Australië, die tours begeleidt naar actieve vulkanen. Van de pakweg 1500 vulkanen wereldwijd barst slechts een handvol geregeld uit. Hieronder volgen enkele hotspots.

Sunda Strait, Indonesië

De eruptie in 1883, waarbij een tsunami ontstond die tienduizenden levens eiste, maakt Krakatau tot een van de beruchtste vulkanen op aarde. De trektochten over de rotsachtige hellingen zijn net als alle Volcano Live-wandelingen te boeken vlak voordat er een eruptie plaatsvindt. Op deze manier kun je zelfs de meest onverwachte uitbarsting niet missen.

Santorini, Griekenland

Geoloog Tom Pfeiffer organiseert meerdere malen per dag wandel- en studietours op zowel het eiland als de vulkaan. In groepen bewandel je de maanvormige krater en stranden vol as en puimsteen.

Etna, Italië 

De eerste uitbarsting vond een half miljoen jaar geleden plaats, en sindsdien kent de Etna geen rust meer. ‘De afgelopen 7 jaar hebben we vrijwel elk jaar een uitbarsting gehad,’ zegt Roberto Caudulla, geoloog bij Volcano Trek. Tijdens een acht uur durende wandeling doe je ook Nero aan, een van Etna’s opvallendste vulkaankegels.

Volcanoes National Park, Hawaï

Op de rijkelijk begroeide 134.000 hectare die dit nationaal park op Big Island beslaat, staan ’s werelds actiefste vulkanen, de Kilauea en Mauna Loa. Bezoek onder leiding van Native Guide Hawaii de barre lavavelden, het stromende lava en de 500 jaar oude Thurston-lavatunnels.

Heckla, IJsland

De uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in april 2010, waarbij een aswolk in het luchtruim werd geslingerd en miljoenen reizigers strandden, staat nog iedereen bij. Maar de 200 vulkanen die IJsland rijk is, bieden meer dan alleen gecancelde vluchten. Zo belooft de 4900 meter hoge top van de Hekla ’s zomers adembenemende vergezichten over het zuidelijk deel van IJsland, een uitgestrekt gebied vol vulkanisme en gletsjers. Onder begeleiding van touroperator Icelandtotal.com kun je je urenlang vergapen aan dit wonderschone landschap.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten