lezen Reisverhaal

Culturele schoonheid in Cambodja

Bekijk Sluit

lezen Reisverhaal

Talisman reisspecialist Marjolein Borsje heeft haar hart verloren aan Azië. Er kwam een droom voor haar uit toen ze Cambodja mocht gaan ontdekken: een bijzondere land met vriendelijke bevolking en weergaloze cultuurschatten.

Datum
Auteur
Marjolein Borsje/ Talisman travel design
Fotograaf
Marjolein Borsje/ Talisman travel design

Indrukwekkende start in Phnom Penh

Na voorspoedige vluchten met KLM en Bangkok Airways land ik in de hoofdstad van Cambodja: Phnom Penh. Voor opfrissen en uitrusten is geen tijd, want mijn gids staat al klaar om me naar de stad te brengen waar ik direct wordt geconfronteerd met de Cambodjaanse geschiedenis. Ik bezoek Choeung Ek, ook wel de ‘killing fields’ genoemd. Een lugubere naam voor een evenzo lugubere plek. Ook het bijzondere Tuol Sleng-museum maakt veel indruk op mij. Het onmenselijke regime van Pol Pot heeft overduidelijk sporen nagelaten en veel inwoners het leven gekost. Vol ongeloof staar ik naar de foto’s van de gevangenen die de dood in de ogen kijken. Kinderen, jongeren, vrouwen en gemartelde lichamen. Afschuwelijk. Maar juist omdat het zo afschuwelijk moet zijn geweest, mag deze plek niet worden overgeslagen tijdens een verblijf in Phnom Penh. 

Gelukkig zijn er ook mooie dingen te bewonderen in Phnom Penh, zoals de schitterende koninklijke paleizen de Zilveren Pagode en de Wat Penh. Tijdens mijn bezoek aan deze stadsiconen word ik ineens op mijn rug getikt. Het is mijn collega Quinten, die hier met zijn partner een rondreis maakt. We omhelzen elkaar. Hoe bijzonder is het dat we elkaar in een stad met ruim twee miljoen inwoners op deze plek treffen? Hij heeft het grootste deel van zijn reis er al op zitten en is zeer onder de indruk van het land.

Mijn programma is onverbiddelijk en ik moet door. We nemen afscheid en ik vervolg mijn weg. Ik stap aan boord van een ‘cyclo’: een bak op wielen waar een fiets aan vast zit geplakt. Terwijl het kleine mannetje me door de hele stad trappelt, kijk ik mijn ogen uit. Hij brengt me naar de oever van de Tonlé Sap rivier, waar ik een ontmoeting heb met twee contactpersonen van onze lokale agent: Chamroeun en Monyroth, heel aardige mensen. We stappen aan boord van een bootje voor een mooie sunset-cruise onder het genot van een hapje en drankje. De boot legt na drie kwartier aan bij de kade waar ik Pierre, de sympathieke general manager van onze lokale agent, ontmoet voor een heerlijk diner. Na deze vreselijk drukke, maar geweldige dag strijk ik neer bij Raffles le Royal. Het hotel is ondergebracht in een koloniaal pand met nieuwe aanbouw in precies dezelfde stijl. In de rustige binnentuin met zwembad merk je niets van de stadsdrukte, heel fijn! 

Drijvende tenten in ongerepte natuur

Mijn volgende stop is Koh Kong in het zuidwesten van Cambodja, vlakbij de grens met Thailand. Vanuit Phnom Penh is het zo’n vijf uur rijden naar deze plek, gevolgd door een half uur durende boottocht naar de 4 Rivers Floating Lodge. Ik kom in een heel andere wereld terecht. Geen stadsdrukte of cyclo’s, maar ongerepte natuur in het Cardemom gebergte. De lodge ligt in een bocht van een rivier en bestaat uit tien tenten, die allemaal op het water drijven. De tenten zijn uit Afrika geïmporteerd. Hoewel je geen airconditioning hebt, staan er wel twee grote ventilators. Daarnaast heeft elke tent een veranda met zitjes en ligbedden. Vanaf de veranda kun je zo het koele water van de rivier inglijden. Het is me verteld dat hier geen krokodillen zijn. Wel zie ik een vrij grote python voorbij zwemmen; toch maar even opletten dus. 

Ik maak een aantal uitstapjes door het natuurgebied. ’s Avonds gaan we met een bootje op zoek naar vuurvliegjes. De donkere struiken lichten op als een kerstboom. De volgende dag bezoek we de Tatai-watervallen. Naarmate we dichtbij komen worden de ‘junglemuren’ steeds hoger en hoger. Het doet me denken aan Sukau op Borneo. Doordat het de laatste maanden niet geregend heeft is er van de 50 meter brede waterval niet zo heel veel meer over. Maar in de moessontijd moet dit echt een spectaculair gezicht zijn.  

Langverwacht Angkor

Vanuit Koh Kong word ik naar de kustplaats Sihanoukville gebracht, vanwaar ik naar Siem Reap vlieg. Ik verheug me erg op het bezoek aan het tempelcomplex van Angkor, iets dat al heel lang op mijn verlanglijstje staat. En gelukkig was het bezoek het wachten meer dan waard. De tempelruïnes van Angkor Wat en andere bekende heiligdommen als Angkor Thom en Ta Phrom zijn waanzinnig om te zien. De bouwwerken lijken tot de natuur te behoren: enorme boomwortels kronkelen zich om het gesteente heen en vormen een stevig houvast voor het culturele erfgoed. De meeste mensen bezoeken alleen deze bekende tempels, maar ik neem ook een kijkje bij de drie tempels van Roluos. Dit complex is veel kleiner dan Angkor Wat, maar minstens zo indrukwekkend. En, ook niet geheel onbelangrijk, er zijn hier veel minder bezoekers. Afgezien van een enkele in het oranje geklede monnik ben je hier nagenoeg alleen. Je kunt per auto naar deze tempels toerijden, maar per fiets is het veel leuker.

Uiteraard moeten er in Siem Reap ook hotels bekeken worden. Het nieuwe Phum Baitang is een aanwinst voor de stad. Gelegen in een groene tuin en omgeven door rijstvelden is dit een oase van rust. Een echte hideaway. Ik verblijf in villa nummer veertien met een eigen zwembad. De begroeiing rondom de villa is nog niet helemaal volgroeid, maar zodra de planten hoger worden, geniet je hier van voldoende privacy. Er zijn twee restaurants, een gigantisch zwembad en een uitgebreide spa en gym. Het tweede resort wat ik bezichtig, Navutu Dreams, lijkt me heel leuk voor gezinnen. Het biedt geen extreme luxe, maar wel een gewoon goed verblijf met fris ingerichte kamers, drie mooie zwembaden en een tropische tuin. Het eten is hier erg goed en het personeel ontzettend vriendelijk. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten