lezen Wereldwijs

8x Tips die reizen nog leuker maken

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Van een white noise machine tegen geluidsoverlast tot een T-shirt dat je helpt communiceren met locals: nadat je deze reistips hebt uitgeprobeerd kun je niet meer zonder!

Datum
Auteur
Anne de Vries
Fotograaf
Muriel de Seze/Getty Images

1. Jetlag-vrij reizen

De één heeft er meer last van dan de ander, maar fijn is het voor niemand: de welbekende jetlag. Er zijn een aantal standaard adviezen waarmee je eerder aan een nieuwe tijdzone went, zoals veel water drinken, fruit eten en cafeïne vermijden. Maar er zijn nu ook apps zoals Jetlag Rooster, die een gepersonaliseerd plan opstellen dat bij jouw slaapgewoontes en reisschema past. Het programma vertelt je onder andere hoe laat je naar bed moet en wanneer je in het daglicht moet treden. Ook heb je de keuze om melatonine te verwerken in je anti-jetlagkuur.  

Foto: Oliver Cleve/ Getty Images

2. Weten waar je vliegt

Vraag jij je ook altijd af over welk bos, gebergte of meer je vliegt? De offline app ‘Flyover Country’ maakt een eind aan deze eindeloze twijfel. De GPS van je telefoon geeft met een pinnetje aan waar en op welke hoogte je bent en wat je allemaal om je heen bewondert. Ook voorziet hij je van interessante achtergrondinformatie, zoals de geschiedenis en aardrijkskundige feiten van het landschap. Handig: je kunt de app ook gebruiken als navigatie. 

3. T-shirt dat je helpt communiceren

Met handen en voeten uitleggen dat je op zoek bent naar een restaurant met pittig eten of een taxi naar het vliegveld: het is altijd een uitdaging om te communiceren in een land waar je de taal niet beheerst. Het T-shirt van IconSpeak, dat is voorzien van veertig universele pictogrammen, is dé oplossing voor dit probleem. Wijs één of meerdere iconen aan om uit te leggen wat je bedoelt en klaar is Kees! 

Foto: IconSpeak

4. Google Maps offline

Slaag jij erin om met kaart en al te verdwalen in een onbekende stad? Dan hebben we goed nieuws: Google Maps heeft een offline variant op de markt gebracht. Je kunt dus zonder internetverbinding de straten van Boedapest, New Delhi en Wellington verkennen. Net als bij de onlinevariant heb je een zoekfunctie met verschillende vervoersmiddelen – om bijvoorbeeld te controleren of je taxichauffeur wel echt de snelste route neemt – en gesproken navigatie die je door onbekende gebieden loodst.  

5. Slapen zonder geluidsoverlast 

Van kakelende hanen tot nachtelijke feesten: je weet van tevoren nooit wat er zich afspeelt rondom de accommodatie die je hebt geboekt. Met een white noise machine ben je op iedere situatie voorbereid. De witte ruis neutraliseert geluiden van buitenaf en helpt je slapen als een roos. Een tweede mogelijkheid is een noise-cancelling koptelefoon die omgevingsgeluiden dempt. Geen vliegtuigmotoren meer die jouw fijne jams verpesten!

Foto: Brand New Images/Getty Images

6. Multifunctionele sjaal

Een ‘shemagh’, ‘sarong’ of een andere grote doek of sjaal zijn ideale multifunctionele reisvoorwerpen. Ze dienen als badlaken, hoofddoek ter bescherming van de zon, een luchtige omslag rok, een geïmproviseerde stoel of een fijn dekentje tijdens de strandbarbecue: de bruikbaarheid en variatie zijn ongekend. Bovendien scoor je dit fijne souvenir op lokale markten voor weinig geld.  

Foto: Inti St Clair/Getty Images

7. Back-uppen is van levensbelang 

Foto’s maken is een goede manier om je reis te herinneren en je avontuur met vrienden en familie te delen. Het is dan ook aan te raden om al je mooie kiekjes op een back-up te zetten om drama’s te voorkomen. Je hebt verschillende opties, zoals een geheugenkaart of een portable harddrive. Maar de aller veiligste methode is een online back-up, met programma’s als Dropbox, Mozy of Flickr Photostream. Geen dief die de kans krijgt om jouw herinneringen te stelen!

8. Souvenirs uitdelen

Koop vóórdat je op reis gaat een aantal sleutelhangers van typisch Nederlandse aangelegenheden zoals klompen, tulpen en molens om aan locals uit te delen. Je staat er misschien niet bij stil, maar mensen vinden het prachtig om een hebbedingetje uit een ver land te ontvangen. Een polaroidcamera is ook een aanrader. Zorg dat je altijd twee foto’s laat maken waar je samen met locals opstaat, zodat je hen ook met een exemplaar kunt verblijden. Grijp meteen je kans om een gesprek aan te knopen en leer een onbekende cultuur beter kennen. 

Foto: RUSS ROHDE/Getty Images

Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten