lezen Wereldwijs

5x Bontste carnavals ter wereld

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Komend weekend trekt er weer een flinke stoet feestvierders zuidwaarts om het carnaval mee te maken. Overal ter wereld vinden echter varianten van dit bonte feest plaats.

Datum
Auteur
Marc de Wolf

Wie zin heeft in een paar dagen feestvieren, maar Eindhoven en Maastricht nu wel gezien heeft, doet er goed aan een kijkje over de grenzen te nemen. Wereldwijd zijn er veel carnavalvieringen die voor de doorgewinterde feestganger de extra reistijd meer dan waard zullen zijn. 

1. Het carnaval van Venetië

Deze Italiaanse stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis en tradities. Tijdens de bijna twee weken durende carnavalfestiviteiten zijn de straten en wateren dan ook overladen met artiesten en feestgangers gehuld in klassieke kledij, waarbij uiteraard het typische Venetiaanse masker niet ontbreekt. Het podium op het beroemde San Marcoplein vormt meestal het hart van de festiviteiten, maar de hele stad is het bekijken waard, ook los van het carnaval. Het kan dus geen kwaad om het feestvieren zo nu en dan te onderbreken voor een verkenning van de rijke cultuur en middeleeuwse architectuur.

2. The Notting Hill Carnival

Notting Hill staat misschien vooral bekend als decor voor de gelijknamige romantische komedie, maar deze wijk in West-Londen heeft veel meer te bieden: elk jaar vindt hier in augustus het grootste straatfestival van Europa plaats. Wat ooit begon als een lokaal festival van de Afrikaanse en Caribische gemeenschappen in Londen, is tegenwoordig uitgegroeid tot een enorm zomercarnaval, dat elk jaar een miljoen bezoekers trekt. Tijdens het festival kun je genieten van typische Caribische calypsomuziek en Braziliaanse samba, maar ook van R&B, funk en hiphop. De vele eetkraampjes in Notting Hill serveren onder meer pikante kip- en visgerechten.

3. Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife

In de hoofdstad van de Canarische Eilanden vindt jaarlijks het op één na grootste carnaval ter wereld plaats. Het gaat traditioneel op de vrijdag voor de vastenperiode van start en gaat vervolgens elke nacht door tot Aswoensdag. Tijdens de festiviteiten zijn veel traditionele rituelen te aanschouwen: dit begint al enkele weken voor het carnaval, met de verkiezing van de carnavalskoningin en haar gevolg. Tijdens het carnaval vindt onder meer de rituele begrafenis van de sardine plaats, waarbij een enorme vis op een troon door de straten wordt gedragen, vergezeld door een hysterische rouwende menigte. De lokale bevolking is zeer gehecht aan dit jaarlijkse festival: zelfs toen onder generaal Franco in 1939 het carnaval in heel Spanje verboden werd, lieten de Tenerifiërs zich niet tegenhouden. Ze vermomden het carnaval als een winterfestival en feestten destijds vrolijk door.

4. New Orleans Mardi Gras

Mardi Gras in New Orleans is een erfenis van de Franse immigranten, die hun eigen carnavaltradities met zich brachten. Tijdens de weken voorafgaand aan Mardi Gras Day zijn er elke dag van vroeg tot laat feestelijke parades in de stad. In de media staat Mardi Gras vooral bekend om losse zeden en ontblote boezems. Dit soort gedrag beperkt zich echter tot Bourbon Street, een gebied dat al bekendstaat om zijn vele striptenten. De rest van het festival is geschikt voor alle leeftijden: kleurige parades  en straatfeesten verspreid over de hele stad, waarbij ook de traditionele carnavalsmaskers niet ontbreken. Traditiegetrouw mag ook het eten van een koningentaart niet ontbreken: een lekkernij van deeg, kaneel, glazuur en drie kleuren suiker.

5. Het carnaval van Rio de Janeiro

Het grootste en bekendste carnaval ter wereld is toch wel dat van Rio de Janeiro. Vier dagen lang staan er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat naar schatting zo’n twee miljoen mensen op de straten van Rio te feesten. Tussen alle optochten, ballen en feesten vormt de beroemde Samba Parade het absolute hoogtepunt. Deze parade wordt gehouden in het speciaal hiervoor gebouwde Sambodrome. De repetities die in de maanden voorafgaand aan het carnaval in dit gebouw plaatsvinden, zijn gratis te bezoeken. Wil je er tijdens de parade bij zijn, dan moet je van tevoren een ticket kopen. Afhankelijk van de dag waarop je gaat kan de prijs van een ticket variëren van zo’n 80 euro voor een staplaats tot zo’n 2300 euro voor een luxe suite. Behalve een groot spektakel is deze parade ook een krachtmeting tussen de vele sambascholen van de stad, waarbij hun show door een deskundige jury wordt beoordeeld. Voor een echt betrokken ervaring kan je tijdens deze parade ook een kostuum aantrekken en met een sambaschool mee marcheren.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten