lezen Wereldwijs

10x Mythische eilanden

Bekijk Sluit

lezen Wereldwijs

Door de eeuwen heen zijn er heel wat mythen voorbijgekomen waarin eilanden een hoofdrol speelden. Er deden verschillende verhalen de ronde over de mooiste maar ook engste plekken in zee. Waar zouden die mythische eilanden hebben gelegen?

Datum
Auteur
Sabine de Witte
Fotograaf
De Agostini Picture Library/Getty Images

Niet alle mythes zijn gebaseerd op gebakken lucht, sommige eilanden bestonden ‘echt’ maar werden verkeerd op de kaart geplaatst. Deze eilanden hebben allemaal een plaats in de wereldgeschiedenis, literatuur, of mythologie - ondanks het ontbreken van een echte plaats op de kaart.

1. Antillia, Spanje

Antillia was de benaming van een eilandje in het verre westen bij Portugal en Spanje. Het werd ook wel ‘eiland van de zeven steden’ genoemd. Er doen verschillende legendes over het eiland de ronde. Zo is Antillia verbonden met een Iberische legende waarin zeven Visigotische bisschoppen en hun parochianen in de 8ste eeuw islamitische veroveraars gijzelden.  Ze zeilden naar het westen en ontdekten daar het eiland waar ze zeven nederzettingen oprichtten. 

Andere verhalen hebben het over mensen die het eiland bezoeken maar nooit meer terugkeren. Of over zeilers die het eiland kunnen zien van een afstand maar zodra ze het naderen, zien verdwijnen. Spanje en Portugal hebben nog flink gediscussieerd over het al dan niet bestaande eiland, omdat de stranden volgens de mythen bezaaid lagen met edelmetalen. Tegen het einde van de 15de eeuw, nadat de Noord-Atlantische Oceaan beter in kaart werd gebracht, verdwenen de verwijzingen naar Antillia. De Spaanse Antillen, waaronder Cuba valt, hebben er wel hun naam aan te danken. 

2. Hy-Brasil (eiland van het leven), Brazilië

Beter bekend als Country o’Breasal, Brazilië Rock, Hy na-Beatha (Isle of Life), Tir fo-Thuin (land onder de Wave). Hy-Brasil (Gaelic voor "Eiland van de Heilige") is een van de vele mythische eilanden uit de Ierse folklore, die meer dan eens een onterechte plek op de wereldkaart heeft gekregen. Net als Atlantis, het mythische eiland in de Middellandse Zee, werd er over Hy-Brasil gezegd dat het een plaats van perfecte tevredenheid en onsterfelijkheid zou zijn. Het was ook het domein van Breasal, de hoge koning van de wereld, die hier iedere zeven jaar rechtszaken behandelde. Breasal had de mogelijkheid om het eiland te laten rijzen of zinken als hij wilde en daarom was het eiland alleen zichtbaar als hij er hof hield. 

3. Island of Flame, Egypte

Dit eiland werd ook wel eiland van vrede genoemd en kwam vooral voor in Egyptische mythen. Het was de magische geboorteplaats van de goden en een deel van het koninkrijk van Osiris. Er werd gezegd dat het was ontstaan ​​uit de oerwateren en dat het ver naar het oosten lag, voorbij de grenzen van de wereld van de levenden. Het stond bekend als plek van eeuwig licht, vanwege de zonsopkomst.

4. Baralku, Australië

Onder de inheemse Australiërs van de Yolngu-cultuur, stond Baralku (of Bralgu) bekend als het eiland van de doden. Het eiland heeft een centrale plaats in de Yolngu-kosmologie. Baralku is de plek waar drie broers en zussen het landschap van Australië,  Djanggawul genoemd, zouden hebben gemaakt. Het eiland ligt vermoedelijk in het oosten van Arnhem Land in Noord-Australië en de Yolngu geloven dat hun zielen er terugkeren na de dood.

Atlantis volgens een oude wereldkaart. Beeld via Dea Picture Libray/Getty Images

5. Atlantis, Griekenland

Misschien wel het bekendste mythische eiland. Atlantis werd voor het eerst genoemd door Plato en daarna deed de legende nog jaren de ronde. Atlantis was vermoedelijk een groot eiland dat in het westen van de ‘Zuilen van Hercules’ lag, in de Atlantische Oceaan. Het verhaal gaat dat er een vreedzaam maar krachtig koninkrijk onder water kwam te staan na een hevige aardbeving, als straf van de goden voor het voeren van oorlog tegen Athene. Er zijn veel pogingen geweest om het eiland te identificeren maar het moet een verzinsel van Plato zijn geweest. Het eiland Santorini wordt door sommige archeologen met het eiland geassocieerd. Het centrum stortte in na een vulkaanuitbarsting én aardbeving rond 1500 voor Christus en er zijn onder water resten van gevonden. 

6. Thule, Scandinavië/IJsland

Thule lag op de noordelijke grens van het voor de Grieken en Romeinen bekende gebied en werd voor het eerst beschreven door Pytheas rond 400 voor Christus. Pytheas beweerde dat hij Groot-Brittannië te voet had doorkruist. Thule was volgens hem een regio waarin noch land, noch zee, noch lucht te vinden was. Hij beschreef het als een gebied dat de substantie van een kwal had, waar je niet kon lopen of zeilen. Geleerden denken dat met Thule de Orkney eilanden bij IJsland werden bedoeld, of eventueel een eiland voor Noorwegen. De nazi’s geloofden dat Thule het oude thuisland van het Arische ras was. 

Thule eiland. Beeld via Universal History Archive/Getty Images

7. Saint Brendan’s Isle, Afrika

De Ierse abt en reiziger Saint Brendan ontdekte het eiland met zijn volgelingen in 512 na Chr.. Het zou ten westen van Noord-Afrika in de Noord-Atlantische Oceaan liggen. Brendan werd bekend na publicatie van de Latijnse Navigatie, een tekst uit de 8ste/9de eeuw waarin zijn reis naar het ‘Land van Belofte’ in de Atlantische Oceaan wordt beschreven. Hierdoor kreeg de heilige de bijnaam Brendan de Navigator. Het eiland zou rijk zijn aan groenten en fruit. De verhalen van Brendan waren een inspiratiebron voor Columbus. 

8. Eiland van Demonen, Canada

Het Isle of Demons lag vermoedelijk voor de kust van Newfoundland. Eind 16de, begin 17de eeuw verscheen het voor het eerst op de kaarten, soms afgebeeld als twee eilanden. Het werd vernoemd naar de mysterieuze kreten en zuchten die de zeelieden dachten te horen door de mist. In 1542 moest edelman Jean-François Roberval op missie voor de Franse koning. Hij nam zijn nichtje mee, die aan boord een amoureus avontuurtje aanging met een officier. Roberval raakte geïrriteerd en hij besloot haar achter te laten op het Isle of Demons in de rivier St. Lawrence samen met haar liefje en een verpleegster. Daar beviel ze van een dood kind, verloor ze haar geliefde en verpleegster. Het verhaal gaat dat ze jarenlang alleen op dit eiland heeft doorgebracht, gewapend met vuurwapens die haar oom mee had gegeven. Ze werd uiteindelijk gered door een aantal Baskische vissers en teruggebracht naar Frankrijk, waar ze claimde door de meest vreemde en bizarre wezens aangevallen te zijn.

Maritiem historicus en zeiler Donald Johnson denkt dat de Fichot-eilanden het Isle of Demons zouden kunnen zijn. Die lagen op de route van Roberval, die daadwerkelijk heeft bestaan. Hoe waar het verhaal over zijn nichtje is? Wellicht was Jean-François zelf een beetje door de duivel bezeten na al zijn wilde avonturen.

9. Aeaea, Italië

Aeaea komt uit de Griekse mythologie en was het drijvende huis van Circe, godin van de magie. Circe kreeg het eiland van haar vader, de zon, terwijl ze wachtte op sterfelijke zeilers die ze kon verleiden. Deze zou ze hebben veranderd in varkens. Geleerden denken dat Aeaea het schiereiland Cape Circeium (let op de naam) aan de westkust van Italië zou kunnen zijn. 

In de Griekse mythologie is Aeaea het drijvende huis van Circe, de godin van de magie. Circe zou haar tijd hebben doorgebracht op het eiland, een cadeau van haar vader, de zon. Daar wachtte ze op sterfelijke zeilers zodat ze hen kon verleiden.  Daarna, gaat het verhaal, zou ze hen omzetten in varkens. Sommige klassieke geleerden hebben Aeaea geïdentificeerd als het schiereiland Cape Circeium aan de westkust van Italië.

10. Avalon, Verenigd Koninkrijk

Avalon was de plaats waar het zwaard van de legendarische koning Arthur werd gesmeed en waar hij naartoe werd gestuurd om te herstellen van verwondingen die hij had opgelopen bij een strijd. Het eiland zou van zijn halfzus, tovenares Morgan le Fay en haar acht zusters zijn geweest. De Keltische legende heeft het in de 12de eeuw over het paradijselijk ‘eiland van glas’. Avalon werd door historici gelinkt aan Glastonbury in Somerset.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten